DOBRA PRILIKA

Britanski ministar snažno podržao ulaganje u Hrvatsku

24.10.2013 u 13:11

Bionic
Reading

U Londonu se održava Britansko-hrvatski trgovinski i investicijski forum na kojem će se Hrvatska predstaviti kao destinacija za ulaganje u cijeli niz projekata iz raznih područja, od energetike do infrastrukture. Tom prilikom obratio se i britanski ministar trgovine i ulaganja Lord Green kazavši da Hrvatska nudi brojne mogućnosti britanskim ulagačima

'Kao najnoviji član EU-a, Hrvatska daje snažan signal poslovnoj zajednici o mogućnostima na tržištu. Na osnovi mog kratkog posjeta ovo ljeto znam da Hrvatska nudi brojne izglede za britanske investitore u različitim sektorima, primjerice u području okoliša i sektoru poslovnih usluga. Naravno, tu su i veći infrastrukturni projekti, uključujući naftu i energetiku, presudni za budući razvoj Hrvatske', kazao je Lord Green, dodavši da veliko značenje ima i turizam.

'Impresioniran sam ministricom Vesnom Pusić i njezinim zamjenikom Joškom Klisovićem te njihovim trudom da okupe ono što razne službe rade kako bi promovirali Hrvatsku u inozemstvu', rekao je Lord Green, dodavši da su Britanci spremni podijeliti svoje iskustvo u poslovnoj diplomaciji.

Lord Green je također naglasio da Hrvatska s obzirom na svoj položaj djeluje kao odskočna daska za širu regiju. Naglasio je da je hrvatski IT sektor napravio značajne pomake, ne samo u domovini, već i u Velikoj Britaniji.

'Brend Hrvatska' - atraktivno poslovno okruženje

Lord Green je također pohvalio odluku Vlade Republike Hrvatske o provedbi novog Zakona o strateškim investicijama.

'To će proces ulaganja učiniti jednostavnijim i potaknuti razvoj. On je itekako važan element u privlačenju izravnih stranih ulaganja. Znamo da je stvaranje pogodnog i prijateljskog poslovnog okruženja ključ za to da se osiguraju snažnije investicijske aktivnosti. Ovo je jedinstven trenutak za Hrvatsku s obzirom da je tek nedavno pristupila EU', rekao je Lord Green, dodavši da je važno da hrvatska Vlada dobro radi na poboljšanju konkurentnosti. Naglasio je da je dobra vijest to da je Hrvatska napredovala te s 81. došla na 75. mjesto po globalnoj konkurentnosti, ali da je također potrebno dalje raditi.

'Uvjeren sam da će ministri koji su danas ovdje naporno raditi na tome', zaključio je Lord Green, istaknuvši da se raduje suradnji s Hrvatskom.

Na Forumu u ime Vlade Republike Hrvatske sudjeluju potpredsjednik Vlade i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić, ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak, ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić, zamjenik ministrice vanjskih i europskih poslova Joško Klisović te ravnatelj Agencije za investicije i konkurentnost Damir Novinić