domaćini u velikim dilemama

Britanski mediji ispitivali Ruse za koga će navijati večeras, evo i odgovora

11.07.2018 u 16:12

Bionic
Reading

Nekoć visokotiražni londonski list koji danas funkcionira kao portal u vlasništvu ruskog oligarha Aleksandra Lebedeva, The Independent, objavio je u srijedu uoči polufinalnog susreta hrvatske i engleske nogometne reprezentacije reportažu u kojoj pojašnjava zašto bi Rusi mogli navijati za našeg suparnika, unatoč tome što su Hrvati i domaćini Svjetskog nogometnog prvenstva Slaveni

Britanski portal, naime, smatra kako su Rusi pred polufinalni susret u velikoj dilemi za koga navijati. Prošle subote, podsjeća The Independent, Rusija je izgubila od Hrvatske u izvođenju jedanaesteraca te je time izgubila mogućnost susreta s Engleskom, s kojom već mjesecima vodi medijski propagandni rat.

No iako Moskva i London nisu u najboljim odnosima, The Independent zapaža kako niti odnosi Rusije i Hrvatske nisu idilični.

Britanski medij piše kako su ti odnosi narušeni nakon što je procurila snimka u kojoj hrvatski stoper Domagoj Vida u društvu sada već bivšeg člana stručnog stožera Ognjena Vukojevića izvikuje 'populistički, proukrajinski pozdrav'.

'Vidin incident promijenio je mnogo toga kod Rusa. Trebao je šutjeti', mišljenja je student Anton Prokudin, kojeg su reporteri britanskog Independenta upitali za mišljenje u pivnici u središtu Moskve.

>>> HNS se oglasio povodom Vidinog uzvika 'Slava Ukrajini': Sve je izvučeno iz konteksta, bio je to pozdrav prijateljima

Prokudin je britanskim novinarima priznao kako će unatoč pojavljivanju sporne snimke bodriti Hrvatsku u srazu s Engleskom, za razliku od njegovih prijatelja koji su od protekle subote postali navijači Gordog Albiona.

'Hrvati su bolji i znatno odlučniji od Engleza. U utakmici s Argentinom izveli su pravo čudo', kazao je Prokudin.

Za razliku od njega, ostali gosti pivnice redom su za Englesku. Među njima je i Sergej Petrov koji je, priznaje, ionako anglofil. Njegova supruga Marija pak smatra kako bi sport trebao ostati izvan dosega politike.

Britanska novinarska ekipa u potrazi za odgovorom na pitanje za koga će navijati Rusi obišla je još nekoliko barova. U podrumskom lokalu naziva Kružka zatekla je tipične Ruse koji su mahom za Hrvatsku.

  • +30
Navijači putuju na utakmicu u Moskvu Izvor: Pixsell / Autor: Davor Visnjic

Među njima je Aleksandar, bivši podmorničar koji kaže kako su 'svi Englezi klaunovi'. U kritiziranju svega engleskog pridružuje mu se prijatelj Vladimir Afanasijev.

'Ne mogu Englesku nazvati prostitutkom, jer bi to bilo nepristojno, ali je činjenica da ona liježe s bilo kime. Engleska nikad nije učinila nešto dobro za Rusiju', mišljenja je Vladimir koji će s Aleksandrom u srijedu na stadionu Lužnjiki bodriti Hrvatsku.

>>> Ivanišević dobio zanimljiv odgovor na svoju optužbu da su Englezi bahati

'Hrvati su možda bili nacisti za vrijeme Drugog svjetskog rata, ali će uvijek biti bliskiji ruskoj duši od Engleza', zaključuje Aleksandar.

U moskovskom kafiću koji tradicionalno posjećuju ruski navijači sjedi Mihail i tvrdi kako će u polufinalnom okršaju najmanje 85 posto Rusa navijati za Englesku.

'Nikog ne zanimaju priče o Skripalu, Borisu Johnsonu ili politici. Jedino što je važno to je da su Rusi povezani sa Srbijom', kaže Mihail, pojašnjavajući britanskim novinarima kako ruski ultrasi prate situaciju na Kosovu i bodre Srbiju gdje god je moguće. Pritom pokazuje tetovažu omiljenog kluba – Dinama iz Moskve.

  • +31
Atmosfera u Moskvi uoči utakmice Hrvatska-Engleska Izvor: Cropix / Autor: Tom Dubravec / CROPIX

'Na mom tijelu ima mjesta samo za jedan Dinamo. Onaj iz Moskve, ne iz Zagreba', zaključio je Mihail.

Novinari su razgovarali i s Aleksandrom Špriginom, jednim od viđenijih ruskih navijača s nacionalističkom podlogom koji se za vrijeme NATO-vog bombardiranja Srbije i politički aktivirao. Šprigin se prisjetio kako je predvodio akcije ruskih huligana tijekom kojih su veleposlanstava zapadnih zemalja zasipali bojom kako bi prosvjedovali protiv bombardiranja Srbije.

'Hrvati bi u načelu trebali biti naši protivnici, čak i ako to znači da ćemo navijati za Englesku', smatra Šprigin.