JOHNSON OTVARA ŠKOLE

Britanska studija: Učitelji jednako izloženi covidu-19 kao i druge profesije

01.03.2021 u 14:56

Bionic
Reading

Učitelji nisu izloženiji zarazi covidom-19 od drugih profesija, govori studija Britanskog nacionalnog statističkog zavoda objavljena u ponedjeljak prije planiranog otvaranja škola u Engleskoj drugi tjedan.

Premijer Boris Johnson dao je prednost ponovnom otvaranju škola u strategiji izlaska Engleske iz trećeg nacionalnog zatvaranja.

Škole se trebaju ponovno otvoriti 8. ožujka.

Johnson je rekao da su škole sigurne no miješanje kućanstava može pridonijeti širenju virusa.

Britanski nacionalni statistički zavod (ONS) nije pronašao statističkih dokaza koji bi upućivali na to da postoje razlike između učitelja i drugih profesija u široj lokalnoj radnoj zajednici kad je riječ o izloženosti zarazi.

"Prvi podaci govore da zaposlenici u školama nisu izloženiji riziku od zaraze od ostalih pripadnika odrasle zaposlene populacije u široj zajednici, no govore i da postoje neke zaraze covidom-19 u školama", rekla je Sinéad Langan, profesorica kliničke epidemiologije na Londonskoj školi za higijenu i tropske bolesti (LSHTM).

"Uvijek postoji potencijal prijenosa i teško je reći događa li se infekcija u školi ili široj zajednici", rekla je.

Studiju je proveo ONS u suradnji s Javnim zdravstvom Engleske (PHE) testirajući zaposlenike i učenike osnovnih i srednjih škola od 2. do 10. prosinca odmah pošto je završilo drugo nacionalno zatvaranje u Engleskoj.

Tijekom drugog zatvaranja škole su ostale otvorene.

Studijom je utvrđeno da su bile primijenjene znatne mjere kako bi škole ostale sigurne od covida-19, kaže Shamez Ladhani, savjetnik pedijatrije u PHE i to je vjerojatni razlog zašto razine infekcija nisu bile više.