vremena sve manje

Britanska premijerka danas bi trebala predstaviti plan B za Brexit

21.01.2019 u 07:17

Bionic
Reading

Britanska premijerka Theresa May, nakon odbacivanja dogovorenog plana za Brexit s EU-om, do ponedjeljka ima rok da parlamentu predstavi plan B

Samo nekoliko tjedana prije nego što bi Britanci trebali napustiti EU, premijerka Theresa May u ponedjeljak će u parlamentu govoriti o tomu na koji način planira riješiti zastoj koji je nastao pošto su zastupnici prošli tjedan odbacili njezin prijedlog.

Vrijeme za Brexit pomalo istječe. Riječ je o najvećoj promjeni za Veliku Britaniju u vanjskoj i trgovinskoj politici u posljednjih više od 40 godina, no dosad je zamijećeno malo toga što ujedinjuje podijeljene članove parlamenta osim odbijanja plana premijerke May za izlazak koji predviđa bliske gospodarske veze s EU-om.

Glavna britanska oporbena stranka, Laburistička zalaže se za nove izbore, a premijerku May poziva da isključi mogućnost Brexita bez prethodnog sporazuma, dok drugi zastupnici u parlamentu lobiraju za različita rješenja - od održavanja drugog referenduma do izlaska bez prethodnog sporazuma.

Ministar trgovine Liam Fox, koji je za Brexit, za BBC je kazao kako smatra da je premijerkin dogovor s EU-om o izlasku još uvijek najbolji temelj za sporazum te je upozorio zastupnike da ne pokušavaju preuzeti veću kontrolu nad odlaskom Britanije iz EU-a.

  • +12
Brexit prosvjedi pred britanskim parlamentom Izvor: Pixsell / Autor: Victoria Jones/Press Association/PIXSELL

"Parlament nema pravo oteti proces Brexita ljudima ove zemlje jer mu je već poručio: 'mi sklapamo ugovor s vama, vi ćete donijeti odluku, a mi ćemo je poštovati", kazao je Fox.

"Trenutačno smo suočeni s onima koji su se uvijek apsolutno protivili rezultatima referenduma, nastojeći oteti Brexit, odnosno oteti narodu njegov rezultat."

  • +8
Theresa May Izvor: Reuters / Autor: TOBY MELVILLE

Velika je Britanija je 2016. na referendumu odlučila izaći iz Europske unije, kada je 52 posto birača glasalo za tu odluku.

Premda su članovi parlamenta odbacili njezin sporazum o izlasku s EU-om, nisu srušili vladu, a May sada parlamentu mora predložiti novi prijedlog izlaska iz članstva u EU.