POVIJESNI SUSRET

Britanska kraljica rukovala se s bivšim čelnikom IRA-e

27.06.2012 u 16:05

Bionic
Reading

Britanska kraljica Elizabeta rukovala se prvi put u srijedu s bivšim zapovjednikom IRA-e Martinom McGuinnessom i time podvukla crtu pod sukob koji je odnio tisuće života vojnika i civila, među kojima i njezinu rođakinju

Sastanak s McGuinnessom, koji je sada zamjenik prvog ministra u sjevernoirskoj vladi, održan je 14 godina nakon što je IRA okončala svoj rat protiv Londona i jedna je od posljednjih velikih prekretnica u mirovnom procesu.

Kraljica se sastala s McGuinnessom iza zatvorenih vrata u jednom kazalištu u Belfastu, a susret su osiguravale stotine policajaca.

Bilo je sporadičnog protivljenja toj gesti pomirbe među disdentskim irskim militantima i nekima od žrtava IRA-e. Međutim, velika većina političara u Sjevernoj Irskoj podržala je taj sastanak, prvi u povijesti između kraljice i jednog čelnika IRA-e ili njezina bivšeg političkog krila Sinn Feina.

'Danas je veliki događaj...', rekao je za BBC John Reid, državni tajnik za Sjevernu Irsku od 2001. do 2002.


'To je golem i važan korak na svim razinama, ali je samo jedan korak više u dugom procesu', istaknuo je on, dodajući da će za apsolutnu pomirbu možda trebati proći još generacije.

McGuinness je ikona sjevernoirskih katolika. Prošao je put od zloglasnog zapovjednika IRA-e do ozbiljnog državnika, koji je donio mir u vjerski i politički podijeljenu pokrajinu. S dvadeset godina postao je član IRA-e u kojoj su odmah primijetili njegovu odlučnost i hladnokrvnost.

Kao i drugi aktivisti IRA-e, bio je često zatvaran i pod policijskim nadzorom. Bio je jedan od zapovjednika IRA-e u rodnom gradu Derryiju kad se dogodila poznata 'Krvava nedjelja' ('Bloody Sunday'). Tada je u napadu britanskih snaga ubijeno 14 demonstranata. O tome je snimljen film, a grupa U2 snimila je jednu od svojih najpopularnijih pjesama.