OPASNI PIP IMPLANTATI

Britanke sa silikonima dižu kolektivnu tužbu

22.12.2011 u 12:29

Bionic
Reading

Oko 250 Britanki pokrenut će kolektivnu tužbu protiv klinika u kojima su im ugrađeni potencijalno opasni silikonski implantati. Više od polovice tužiteljica doživjelo je pucanje implantata, a sve strahuju da će oboljeti od raka

Implantate francuske tvrtke Poly Implant Prothese (PIP), koja je u međuvremenu bankrotirala, u grudima nosi oko 50.000 Britanki.

Nakon što se zabilježeno osam slučajeva obolijevanja od raka, najčešće rada dojki, zdravstveni djelatnici u Francuskoj obznanili su da vlada planira preporučiti Francuskinjama da uklone PIP-ove implantate. Procjenjuje se da je riječ o oko 30.000 žena.

Francusko ministarstvo zdravstva priopćilo je da još nije utvrđena 'uzročna veza' između implantata i raka, a stručno izvješće bit će objavljeno u petak.

PIP je zatvoren, a njegovi proizvodi zabranjeni, nakon što je prošle godine objavljeno da su umjesto medicinskog silikona koristili nedopušteni industrijski silikon, što dovodi do brojnih slučajeva pucanja njihovih implantata.

Sudski spor u britanskom Cardiffu počet će 2012. godine, najavila je odvjetnica Esyllt Hughes, koja zastupa oko 250 Britanki, za AFP. Dodala je da je više od polovice njezinih klijentica doživjelo pucanje implantata.

Tisuće žena u više od 65 zemalja, uglavnom u Južnoj Americi i zapadnoj Europi, ugradile su PIP-ove implantate.

Australsko udruženje plastičnih kirurga pozvalo je oko 4.500 žena s ugrađenim PIP silikonima da se prijave u nacionalni registar što bi pomoglo liječnicima da ustanove postoji li uzročna veza između implantata i rijetke vrste raka ALCL (anaplastic large cell lymphoma).

Glasnogovornik udruženja Graham Sellars savjetovao je zabrinutim ženama da razgovaraju sa svojim kirurzima ili liječnicima opće prakse. Rekao je i da je širom svijeta zabilježeno 80-ak slučajeva raka u žena sa silikonskim implantatima, od čega sedam u Australiji. U mnogim slučajevima rak je otkriven u tkivu brazgotina oko ožiljaka.

Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) ove godine priopćila je da ne vjeruje da je rizik dovoljno visok kako bi preporučila uklanjanje implantata kao zaštitnu mjeru.

'FDA vjeruje da žene s implantatima mogu biti izložene povećanom riziku od ALCL-a, ali vjeruje i da je bilo kakav mogući rizik iznimno nizak', priopćila je FDA.

Procjenjuje se da godišnje pet do deset milijuna žena ide pod nož za veće grudi.