NEZAMISLIVA KAMPANJA

Britanija želi 'gejmere' pretvoriti u špijune

19.10.2012 u 08:21

Bionic
Reading

Velika Britanija u četvrtak je pokrenula dosad nezamislivu kampanju novačenja mladih ljudi koji nemaju visoko obrazovanje, ali su ovisnici o društvenim mrežama i videoigrama. Oni bi trebali pomoći tajnim službama u borbi protiv informatičkih napada.

'Želimo pojačati napore u otkrivanju najdarovitijih, koji će nam pomoći da očuvamo stručnost u informatici', izjavio je britanski ministar vanjskih poslova William Hague u Bletchley Parku, mjestu od povijesne važnosti - ondje je bio glavni stožer obavještajnih službi za prisluškivanje, koje su bile zadužene za razbijanje kodova u šifriranim porukama nacista tijekom Drugog svjetskog rata.

'Baš će mladi inovatori novog naraštaja biti jamci sigurnosti naše zemlje u godinama koje dolaze u odnosu na prijetnje koje su jednako ozbiljne kao one s kojima smo bili suočeni tijekom Drugog svjetskog rata', rekao je Hague.

Stotinjak 'mladih iz naraštaja 'X-Box'', konzole videoigara, koji su 'odrasli u svijetu društvenih mreža i interaktivnih igara', bit će unovačeno i pripremljeno za rad u britanskim obavještajnim službama u sklopu "novog pristupa obrazovanju", piše u priopćenju britanskog ministarstva vanjskih poslova.

Odabrani kandidati neće morati imati završeni sveučilišni studij kao uvjet, već će za natječaj biti dovoljna potvrda o maturi ili kvalifikaciji iz područja znanosti odnosno tehnologije.