RAZDOR U UNIJI

Britanija zbog bankara zaratila s ostatkom EU-a

22.04.2013 u 14:00

Bionic
Reading

Prijedlog Europske komisije o novom porezu na financijske transakcije kojem je cilj primorati financijski sektor da i sam djelomično snosi troškove krize naišao je na oštro protivljenje Velike Britanije koja je pokrenula pravni postupak protiv uvođenja poreza pri Sudu Europske unije

Uvesti dodatni porez od 0,1 posto na trgovinu dionicama i obveznicama te 0,01 posto na trgovinu financijskim izvedenicama zamisao je država Unije o kojoj se već dvije godine intenzivno pregovara. Porez na financijske transakcije ili tzv. Tobinov porez (prema američkom ekonomistu Jamesu Tobinu) jedna je od onih požarnih mjera kojom zemlje Europske unije nastoje istovremeno obuzdati nabujali financijski sektor i doći do dodatnog prihoda, procijenjenog na oko 30-35 milijardi eura godišnje. No unatoč podršci jedanaest zemalja (Njemačka, Francuska, Belgija, Portugal, Slovenija, Austrija, Grčka, Italija, Španjolska, Slovačka, Estonija), Europska komisija tek je sredinom ovog mjeseca i službeno predložila mjeru.

Nije trebalo dugo čekati repliku najvećeg protivnika novog poreza, Velike Britanije, koja je od početka razgovora strahovala da bi mjera mogla ugroziti financijsko poslovanje u londonskom Cityju. U petak je britanski ministar financija George Osborne objavio da je britanska vlada pokrenula pravni postupak pri Sudu Europske unije zbog mogućih posljedica uvođenja poreza na njeno gospodarstvo, iako nema namjeru uvesti dotični porez. 'Mi nismo protiv samog načela oporezivanja financijskih transakcija, no zabrinuti smo oko eksteritorijalnih učinaka prijedloga Komisije i smatram da tu brigu s nama dijeli još nekoliko zemalja', izjavio je Osborne. Ministar financija Luksemburga, male zemlje s velikim bankarskim sektorom, Luc Frieden, nije isključio mogućnost da se i njegova zemlja pridruži preliminarnim pravnim mjerama koje je poduzela Britanija.

Naime, prema prijedlogu Komisije, porez bi se odnosio i na sve financijske transakcije koje se obavljaju u jedanaest zemalja čak i ako su dogovorene izvan te zone. Jednako tako, prema 'načelu prebivališta', ako jedna od stranki u transakciji ima svoje sjedište u jednoj od jedanaest zemalja, porez će se primijeniti neovisno o mjestu transakcije.

Prema ugovorima Unije, skupina zemalja može pokrenuti novu zakonsku mjeru pod uvjetom da ne ugrožava unutarnje tržište ili ekonomsku, društvenu i teritorijalnu koheziju.

Postoji bojazan u Britaniji da bi novi porez mogao utjecati na mirovinske fondove, na zapošljavanje i na ekonomski rast te su nekoliko puta poručili da se protive uvođenju poreza pod uvjetom da se poštuju prava zemalja koje ga neće provoditi.

Unatoč britanskom protivljenju, Komisija je uvjerena u pravnu osnovanost poreza koji je 'posve u skladu s međunarodnim pravom i načelima jedinstvenog tržišta'. No prema izvorima iz Unije, koje prenosi EUobserver, prijedlog još nije dovoljno jasno formuliran te zemlje članice ne znaju kako će se točno provoditi. Nadalje, strahuje se da bi uvođenje poreza moglo dovesti do smanjenja od 15 posto u trgovini dionica i obveznica te čak 75 posto u trgovini financijskim izvedenicama, što se inače smatra najriskantnijim oblikom financijskog špekuliranja.