NAKON IRANSKIH PRIJETNJI

Britanija u Zaljev šalje najsuvremeniji razarač

07.01.2012 u 17:59

Bionic
Reading

Velika Britanija poslala je u Perzijski zaljev svoj najsuvremeniji ratni brod u razdoblju rasta napetosti zbog iranskih prijetnji zatvaranjem Hormuškog tjesnaca u slučaju uvođenja novih sankcija Iranu

Razarač britanske ratne mornarice HMS Daring tipa 45, projektiran da bude nevidljiv za radare, pridružit će se drugim brodovima u regiji, potvrdilo je u subotu britansko ministarstvo obrane.

Iako je njegovo slanje u Zaljev planirano prije više od godine dana razarač dolazi u regiju dok Britanija i njezine saveznice izražavaju duboku zabrinutost zbog iranskih prijetnji zatvaranjem pomorskog pravca kojime prolazi 20 posto nafte na svjetskom tržištu. Iran je zaprijetio blokadom ukoliko mu se uvedu nove sankcije zbog njegovog spornog nuklearnog programa.

Britanski ministar obrane Philip Hammond za posjeta Washingtonu ovoga je tjedna rekao da će odgovor Britanije i SAD-a na bilo kakvu provokaciju biti 'vrlo odmjeren kako ne bi došlo do slučajne eskalacije'.

'Ne možemo odgovoriti postoji li plan druge strane za eskalaciju', dodao je.

HMS Daring prvi je od šest novih britanskih razarača koji će zamijeniti razarače tipa 42 koji su u službi od sedamdesetih godina. Razarači tipa 45 naoružani su visokotehnološkim protuzračnim raketam Sea Viper a na njih mogu slijetati helikopteri veličine Chinooka.