preliminarno odobrenje

Britanija u pregovorima s Rocheom o testovima na antitijela covida-19

14.05.2020 u 13:41

Bionic
Reading

London pregovara sa švicarskom farmaceutskom kompanijom Roche Golding AG o nabavci preciznog testa na antitijela covida-19, slijedeći primjer EU-a i SAD-a koji su već dali preliminarno odobrenje za takve krvne testove, javljaju u četvrtak agencije

Tvrtka smještena u Baselu obećala je sredinom travnja da će test na antitijela biti dostupan do početka svibnja u zemljama koje prihvaćaju europske regulatorne standarde, a za SAD je potrebno odobrenje američke Uprave za hranu i lijekove.

Test identificira antitijela uključujući imunoglobulin G, koji dulje ostaje u organizmu što sugerira mogući imunitet.

Britanska vlada je priopćila da razgovara sa švicarskom tvrtkom o provođenju tih testova nakon što je engleski laboratorij za javno zdravstvo 7. svibnja objavio da je otkrio antitijela koja se stvaraju uslijed novog koronavirusa.

"Žurno radimo kako bismo s Rocheom ispregovarali kupovinu testova na antitijela, ali vam ne mogu točno reći kada bismo krenuli s primjenom tih krvnih testova", kazao je Edward Argar iz ministarstva zdravstva.

Test tvrtke Roche dobio je zeleno svijetlo EU-a 28. travnja i nosi oznaku CE (Conformite Europeenne).

Oznaka CE upućuje na to da je proizvođač ispitao proizvod i ocijenio da on ispunjava zahtjeve EU-a u području sigurnosti, zdravlja i okoliša. Oznaka je obvezna za proizvode koji su proizvedeni u bilo kojem dijelu svijeta izvan EU-a, a potom se stavljaju na tržište EU-a. 

Test je od američke regulatorne agencije FDA  dobio potvrdu 2. svibnja.

Test na antitijela, tzv. serološki test, pokazuje tko je bio zaražen. Britanske studije su pokazuju da većina oboljelih od covida-19 razvije antitijela na virus SARS-CoV-2,  ali se još  ne zna steknu li time trajni imunitet

Test Rochea gotov je za svega 18 minuta, a tvrka je objavila da može proizvesti stotine tisuća testova tjedno za Veliku Britaniju.

Njemačka će ih ovaj mjesec kupiti tri milijuna te po pet milijuna mjesečno nakon lipnja.

Slične testove razvijaju američka tvrtka Abbott Laboratories i talijanska DiaSorin.

Roche ističe da je test iznimno precizan, što je od ključne važnosti jer postoje brojni virusi sa sličnim antitijelima kao covid-19, uključujući i običnu prehladu i ostale sojeve virusa SARS.