istraživanje

Britanija: Smrt od koronavirusa najčešća uz srčane bolesti i demencije

17.04.2020 u 07:46

Bionic
Reading

U devedeset posto slučajeva osobe koje su preminule nakon što su oboljele od covida-19, bolesti uzrokovane koronavirusom, imale su i neku drugu bolest, pokazuju podaci britanskog zdravstvenog sustava. Najčešće se radilo o postojećoj srčanoj bolesti i demencijama, pokazuju prvi sveobuhvatni statistički podaci o preminulima za Englesku i Wales.

Podaci prikupljeni tijekom ožujka ukazuju na to da su najvećem riziku smrti od covida-19 izložene osobe koje pate od srčanih bolesti, zatim demencija, upala pluća i kronične opstruktivne plućne bolesti.

Ti statistički podaci potvrđuju zaključke liječnika da virus uglavnom nije opasan za zdrave ljude u dobroj fizičkoj formi.

Po tim podacima muškarci imaju u odnosu na žene značajno veći rizik od smrti i njihova je smrtnost dvostruko veća.

Iako je na području Velike Britanije obuhvaćenom statističkom analizom u ožujku zabilježeno 3372 smrti povezane s covidom-19, ta je bolest tek na trećem mjestu uzročnika smrti iza demencije i srčanih bolesti.

Radi se o ekvivalentu od 69 preminulih na 10.000 stanovnika.

Po tim statističkim podacima koronavirus odgovoran je za sedam posto svih smrtnih slučajeva u ožujku u Engelskoj i Walesu, odnosno devet posto svih smrtnih slučajeva među muškarcima i šest posto među ženama.

Stopa smrtnosti od koronavirusa za muškarce bila je 97,5 smrti na 100.000 stanovnika, a za žene 46,6 smrti na isti broj stanovnika.

Kad se tome pridruže slučajevi u kojima se covid-19 spominje u podacima o zdravstvenom stanju umrlih ali uzrok smrti nije poznat, stopa smrtnosti za muškarce porasla je na 113,1 na 100.000 i na 54,1 na 100.000 za žene.

U takvih ukupno 3912 slučajeva, u kojima se spominje covid-19, u 14 posto slučajeva preminuli su bolovali od srčanih ishemijskih bolesti, 14 posto od demencije i Alzheimerove bolesti, 13 posto od kroničnih opstruktivnih bolesti i 11 posto od gripe ili upale pluća.

U skupini do 44 godine u 21 posto slučajeva preminulih nije bilo nikakvih drugih bolesti, u 17 posto osobe su bolovale od gripe ili upale pluća, a u 11 slučajeva radilo se o pretilim osobama.

Stopa smrtnosti rasla je s rastom dobi, kako kod muškaraca, tako i kod žena, a raskorak u smrtnosti po spolu posebno je izražen kod onih starijih od 55 godina.

Stručnjaci ocjenjuju da ti podaci pokazuju da su dob, komorbiditet i muški spol glavni faktori rizika smrti od covida-19.