izvor virusa

Britanija smatra da Kina treba odgovoriti na pitanja o epidemiji koronavirusa

04.05.2020 u 11:05

Bionic
Reading

Kina mora odgovoriti na pitanja vezana uz informacije koje je podijelila o epidemiji novog koronavirusa, ali se analiza njezine uloge treba napraviti kasnije, izjavio je u ponedjeljak britanski ministar obrane

Na upit radija LBC treba li Kina odgovoriti na pitanja o tome koliko je brzo izvijestila svijet o razmjerima krize, ministar obrane Ben Wallace odgovorio je kako smatra da mora.

'Vrijeme za analizu o tome bit će nakon što sve budemo imali pod kontrolom i prođemo kroz to, a gospodarstva se vrate u normalu', kazao je Wallace.

'Kina treba biti otvorena i transparentna... kada je riječ o njezinim pogreškama, ali i uspjesima', istaknuo je. Wallace je odbio komentirati medijske navode da u izvješću obavještajnog konzorcija Five Eyes stoji da je Kina lagala o epidemiji koronavirusa.

Australski Daily Telegraph objavio je kako se u izvješću na 15 stranica tvrdi da je Kina namjerno sakrila ili uništila dokaze o epidemiji.

Američki državni tajnik Mike Pompeo izjavio je u nedjelju da postoje 'značajni dokazi' da je koronavirus nastao u kineskom laboratoriju, ali nije osporio zaključak obavještajnih službi SAD-a da čovjek nije stvorio taj virus.

'Postoje značajni dokazi da je virus izašao iz laboratorija u Wuhanu', izjavio je Pompeo gostujući u emisiji 'This Week' televizijske postaje ABC. Koronavirus se pojavio prošle godine u Kini i do sada je od njega preminulo oko 240.000 ljudi diljem svijeta, od čega više od 67.000 u SAD-u.