ignoriranje

Britanija se oglušila na pismo Komisije zbog neimenovanja kandidata za povjerenika

23.11.2019 u 12:14

Bionic
Reading

London nije odgovorio na pismo Europske komisije u kojemu je prozvan jer nije nominirao svog kandidata za povjerenika u roku do petka u ponoć, potvrdila je glasnogovornica izvršnog tijela EU-a

"Komisija će razmotriti situaciju i odlučiti o mogućim sljedećim koracima ako se ijedan bude smatrao primjerenim", rekla je u subotu za dpa glasnogovornica Mina Andreeva.

Komisija je pokrenula pravni postupak protiv Velike Britanije 14. studenog nakon što je Britanija prekršila svoju pravnu obvezu prema EU-u kada nije imenovala kandidata pa je zatražila odgovor Londona.

Izvršno tijelo EU-a moglo bi podići tužbu protiv Britanije na Sudu EU-a.

Komisiju treba činiti po jedan visoki dužnosnik iz 28 zemalja članica Unije. Raste zabrinutost da će neimenovanjem kandidata iz Londona doći do daljnje odgode početka rada vlade Ursule von der Leyen.

Britanski premijer Boris Johnson je odbio imenovati kandidata za povjerenika navodeći skori izlazak zemlje iz EU-a te britanske izbore 12. prosinca.

Tim Ursule von der Leyen uvjeren je, na temelju pravnog savjeta, da se očekivani početak rada 1. prosinca ne bi trebao spriječiti unatoč tome što Britanija nema povjerenika.

Von der Leyen je dužnost od odlazećeg predsjednika Komisije Jean-Claude Junckera trebala preuzeti 1. studenog, ali je bila prisiljena na odgodu nakon što europarlamentarci nisu prihvatili imenovanja troje kandidata.

Članice EU-a u petak su potvrdile novu Komisiju, a očekuje se da će je Europski parlament potvrditi u srijedu na glasovanju na plenarnoj sjednici u Strasbourgu.