PANIKA U LONDONU

Britanija potonula u recesiju s 'duplim dnom'!

25.04.2012 u 13:25

Bionic
Reading

Velika Britanija i službeno je upala u 'recesiju s dvostrukim dnom', kako govore brojke koje je o ekonomskoj situaciji u državi objavio Nacionalni statistički ured (ONS). Ministar financija George Osborne sada je pod velikim pritiskom javnosti da ublaži svoje drakonske mjere štednje

Prema informacijama koje se mogu izvući iz 40 posto obrađenih ekonomskih podataka, britanski Nacionalni statistički ured objavio je kako se država nalazi u recesiji s dvostrukim dnom.

Prvi je to put od sedamdesetih godina prošlog stoljeća da se Velika Britanija nalazi u takvoj alarmantnoj situaciji. Ovoga puta prognoze minimalno pozitivnog rasta srušio je građevinski sektor, koji je pao za tri posto, a uslužne djelatnosti – koje čine oko 75 britanske ekonomije – u prethodnom kvartalu narasle su za tek 0,1 posto.

Iako nisu obrađeni svi ekonomski podaci, riječ je o iznimno zabrinjavajućem trendu koji najavljuje velike gospodarske probleme za Veliku Britaniju, što je u izjavio priznao i ministar financija George Osborne: 'Nalazimo se u vrlo teškoj ekonomskoj situaciji. Oporavak traje mnogo dulje nego što je itko predviđao.'

Osbornea se kritizira zbog ekstremnih mjera štednje, za koje mnogi stručnjaci smatraju da pogoršavaju recesiju, no britanski ministar ostao je čvrst u svojoj financijskoj politici: 'Jedina stvar koja bi zasigurno situaciju učinila još gorom jest novo zaduživanje koje bi srušilo naš vjerodostojni plan štednje.' Unatoč tome, vlada je za ožujak posudila dvije milijarde funti od predviđenog kako bi servisirala svoje obaveze.

Nadalje, ništa bolje nisu ni prognoze iz Bank of England, koja je objavila da 'ne može isključiti da će ekonomija padati tri kvartala zaredom'.