KUĆNI PRITVOR

Britanija oslobodila islamista Abu Katadu

14.02.2012 u 07:35

Bionic
Reading

Jordanski radikalni klerik Abu Katada, svojedobno smatran desnom rukom Osame bin Ladena u Europi, pušten je u ponedjeljak navečer na slobodu iz britanskog zatvora nakon što je sud njegovo zatvaranje bez suđenja proglasio nezakonitim, prenijele su agencije AFP i Reuters

Katada (51) će morati 22 sata biti u kućnom pritvoru, nositi elektroničku narukvicu i neće smjeti zalaziti u džamiju niti imati pristup internetu i mobilnom telefonu. Zabranjeni su mu susreti sa 27 osoba, među kojima je novi šef Al Kaide Ajman al-Zavahiri.

Nekada smatran duhovnim vođom Al Kaide u Europi, Katada je šest zadnjih godina proveo uglavnom u zatvoru na temelju britanskog protuterorističkog zakona iz 2002. godine. Protivi se izručenju u Jordan gdje je u odsutnosti osuđen za terorizam.

London je najavio da će svim sredstvima nastojati izručiti ga unatoč odluci Europskog suda za ljudska prava koji je protiv izručenja Jordanu gdje bi klerik mogao biti mučen i ne bi imao pravedno suđenje.

Britanske vlasti tvrde da su snimke Katadinih propovijedi pronađene u njemačkom stanu triju osoba koje su izvele napad 11. rujna na New York, no on negira pripadnost Al Kaidi.

Udruge za ljudska prava pozivaju da se Katadi sudi u Britaniji, što je malo moguće jer se sumnja da su neki dokazi protiv njega dobiveni mučenjem.