epidemija koronavirusa

Britanija najavila poticajne mjere za gospodarstvo vrijedne 39 milijardi dolara

11.03.2020 u 16:32

Bionic
Reading

Velika Britanija predstavila je u srijedu paket poticaja za gospodarstvo vrijedan 30 milijardi funti kako bi otklonila prijetnju recesije zbog epidemije koronavirusa

Gospodarstvu prijete "značajne posljedice" zbog širenja virusa, iako će one vjerojatno biti ograničenog trajanja, kazao je novi ministar financija Rishi Sunak.

"U određenom bi trenutku gotovo petina radno sposobnog stanovništva mogla izostati s posla a nabavni su lanci poremećeni širom svijeta", pojasnio je Sunak.

„Naše je gospodarstvo snažno, naše javne financije zdrave a naše javne službe dobro pripremljene”, naglasio je, dodajući da će učiniti "štogod treba" kako bi podupro gospodarstvo.

Najavio je paket mjera pomoći tvrtkama koje imaju problema s novčanim tokom, uključujući 12-mjesečnu obustavu naplate poreza na imovinu manjim tvrtkama i financiranje bolovanja.

Dodao je i da će tvrtke i samozaposleni moći odgoditi plaćanje poreza i ublažio propise koji reguliraju prava na naknadu za bolovanje i na socijalne naknade.

Britanski sustav zdravstvene zaštite i drugi javni servisi dobit će dodatnih pet milijardi funti za borbu protiv širenja koronavirusa.

Premijer Boris Johnson nadao se da će prvi proračun njegove vlade očitovati namjeru da se više proračunskog novca usmjeri u siromašnije regije čiji su mu birači osigurali veliku izbornu pobjedu u prosincu prošle godine.

Budući da su medicinski službenici u međuvremenu upozorili da se u idućim tjednima očekuje veliko povećanje slučajeva zaraze koronavirusom, ministar financija morao je promijeniti prioritete proračunske potrošnje, tumači Reuters.

U suzbijanje posljedica epidemije uključila se danas i središnja banka, snizivši ključne kamatne stope za pola postotnog boda, na 0,25 posto, najavivši program jeftinih kredita i snizivši obavezne kapitalne rezerve za banke kako bi im olakšala kreditiranje.

Guverner Mark Carney kazao je da vrijednost tih mjera premašuje jedan posto BDP-a i dodao da koordinira poteze s ministarstvom financija kako bi postigli "maksimalni učinak".

Odvojeno objavljeni službeni podaci pokazali su danas da je britansko gospodarstvo stagniralo u siječnju, prije pojave koronavirusa.