DONATOR HSS-A I PUKANIĆEV PRIJATELJ

Britanija Keviću blokirala pet milijuna eura

30.04.2009 u 10:34

Bionic
Reading

Pravosuđe Velike Britanije u veljači je blokiralo uplatu hrvatskog poduzetnika Andrije Kevića vrijednu oko pet milijuna eura, koju je plasirao preko jedne nizozemske banke, a krajnje je odredište trebala biti Srbija

Zamrzavanje svih Kevićevih sredstava dio je koordinirane akcije britanskih i hrvatskih vlasti, koje Kevića sumnjiče za niz kaznenih djela iz gospodarskog kriminala, prevare te neplaćanje dugova, piše Jutarnji list.

Andrija Kević nije previše poznat hrvatskoj javnosti. No njegovo se ime veže uz nekoliko privatizacijskih afera. Sumnjiči ga se da je u ime tvrtke Mesopromet, mimo natječaja, prodavao poslovne prostore i uzimao proviziju.

Bio je i savjetnik Fonda za privatizaciju te je radio na pedesetak projekata restrukturiranja poduzeća. Predsjednik je uprave NK Šibenik.

S pokojnim Ivom Pukanićem imao je tvrtku koja se bavila investicijama u nekretnine, a blizak je i HSS-ovcu Anti Markovu, predsjedniku uprave JANAF-a, s kojim je svojedobno osnovao zajedničku 'obiteljsku' tvrtku MAK. Navodno je zbog bliske veze s Kevićem, koji je donator HSS-a, ministar poljoprivrede Pankretić ozbiljno zahladio odnose s Markovom.

Zbog nesavjesnog gospodarskog poslovanja, oštećenja vjerovnika i prevare u tvrtkama Mesopromet, odnosno Salonacoop, kazneno je prijavljen 1996. i 1998. godine, a 2000. je proveo šest mjeseci u istražnom zatvoru. Istraga koja je protiv njega pokrenuta trajala je punih šest godina, koje je on proveo na slobodi. Suđenje, u kojem je Kević prvoosumnjičeni, počelo je tek u svibnju 2006. godine.

Od 2001. godine Kević je menadžer u poduzeću Vodičanka d.d. Vodice, a u lipnju 2003. je u Fond za privatizaciju predao ponudu za kupnju Vodičanke. Nakon dva natječajna roka, većinski paket je kupila tvrtka Jolly JSB, no sindikalni su kuloari brujali da je suvlasnik zapravo Andrija Kević, kojega podupire Ante Markov.

Osim prijateljstva s pokojnim Pukanićem, Kević je blizak i drugim medijskim lobijima, pa tako u nadzornom odboru Vodičanke sjede Đuro Tomljenović, urednik na HTV-u i Vladimir Šelebaj, suvlasnik Digitel komunikacija i suprug HTV-ove novinarke Dijane Čuljak

Kević je u siječnju 2006. kupio hotel Jugoslavija u Beogradu. Agencija za privatizaciju prodala ga je za 31,3 milijuna eura. Iako se kao kupac navodi trgovačko društvo Alpe Adria hoteli sa sjedištem u Beogradu, u hrvatskoj javnosti se kao kupac predstavljao Andrija Kević.

Kević je nedavno na sebe navukao i bijes Pukanićeve udovice Mirjane i udruge B.a.B.e. Od policije i socijalne službe dobio je bio dozvolu da maloljetnu Pukanićevu kćer privatnim avionom vodi na put u London. Odluku policije da dozvolu za put da osobi protiv koje se vodi nekoliko kaznenih postupaka i kojoj je blokirana imovina neslužbeno smatraju problematičnom i u državnom odvjetništvu, piše Jutarnji list.