EKSPLOZIVNE NAPRAVE

Britanija i svijet razmatraju stanje zračne sigurnosti

01.11.2010 u 15:51

Bionic
Reading

Vlade, zrakoplovne tvrtke i zrakoplovne vlasti širom svijeta razmatrali su stanje sigurnosti u ponedjeljak nakon što su dva paketa s eksplozivnim napravama pronađena u petak u Britaniji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima na teretnim zrakoplovima koji su iz Jemena letjeli za Sjedinjene Države

Paketi, nađeni u zrakoplovima tvrtki Fedex i UPS na letovima za SAD, trebali su biti isporučeni dvjema sinagogama u Chicagu. Ovo otkriće pokazalo je 'rupu' u sigurnosti teretnih zrakoplova i prijetnju putnicima.

Britanski premijer David Cameron u Londonu je sazvao krizni odbor koji će odlučiti o odgovoru Britanije nakon pronalaska bombe u teretnom zrakoplovu u zračnoj luci East Midlandsa, sjeverno od Londona.

Međutim, oštrija sigurnosna pravila glede međunarodnog prijevoza tereta mogla bi zadati udarac trgovini i svjetskoj ekonomiji.

Britanija je zaustavila sve letove teretnih zrakoplova iz Jemena u Britaniju ili u tranzitu.

Dva dana nakon što su nađena dva paketa poslana s eksplozivnim materijama u zračnim lukama u Britaniji i Dubaiju u tijeku su istrage na Bliskom istoku, Europi i SAD-u. Jemenski su dužnosnici rekli i da provjeravaju 'još sumnjivih paketa koji su trebali biti poslani van zemlje, uključujući i neke za SAD'.