SMANJENJE JAVNE POTROŠNJE

'Britanija će postati surovija, mračnija i strašnija'

13.09.2010 u 15:43

Bionic
Reading

Planovi britanske koalicijske vlade da smanji javnu potrošnju učinit će Veliku Britaniju 'mračnijim, surovijim, strašnijim mjestom', objavio je u ponedjeljak Sindikalni kongres (TUC).

Utjecaj irskih mjera štednje trebao bi biti i upozorenje vladi da smanjenje broja radnih mjesta i usluga može zaprijetiti britanskom gospodarskom oporavku, rekao je glavni tajnik TUC-a izaslanicima na njihovu godišnjem okupljanju.

'Vladajuća koalicija konzervativaca i liberalnih demokrata planira smanjiti za četvrtinu potrošnju u većini sektora kako bi smanjila proračunski manjak od 11 posto BDP-a a što je izazvalo snažno protivljenje sindikata.

'Pristojne javne službe ljepilo su koje na okupu drži civilizirano društvo a mi ih smanjujemo na našu štetu', rekao je Barber čija krovna sindikalna udruga zastupa 6,5 milijuna radnika među kojima su mnogi u javnom sektoru.

'Smanjivanje usluga, dovođenje radnih mjesta u pitanje i povećanje nejednakosti put je da se Britanija učini mračnijim, surovijim i strašnijim mjestom', dodao je i upozorio da bi mogli biti potrebni naraštaji za oporavak od posljedica rezanja usluga.

Britanska je vlada rekla da želi 'stvarno partnerstvo' sa sindikatima. 'Pitanje deficita se mora riješiti, vlada je odredila svoj pristup u tome i po njenom gledanju se to pretežito mora riješiti smanjenjem potrošnje', rekao je glasnogovornik premijera Davida Camerona i dodao da ipak 'u tom pitanju žele raditi sa sindikatima'.