PRVI REFERENDUM NAKON 36 GODINA

Britanci odbacili izborne reforme

06.05.2011 u 22:41

Bionic
Reading

Britanci su velikom većinom na jučerašnjem referendumu odbili reformu sadašnjeg izbornog modela kojim se biraju parlamentarni zastupnici, prema privremenim neslužbenim rezultatima koje je u petak objavio BBC

Prema tim rezultatima odgovor 'ne' je na referendumskom listiću zaokružilo 69 posto Britanca koji su izašli na referendum, a samo njih 31 posto zaokružilo je 'da', što je bilo za očekivati s obzirom na to da su predreferendumske ankete pokazale da će Britanci zadržati sadašnji većinski izborni sustav. U petak poslijepodne bili su prebrojani rezultati u 296 okruga od ukupno 440.

Oko 46 milijuna britanskih građana s pravom glasa bilo je pozvano izjasniti se želi li zadržati sadašnji model većinskog izbora u jednom krugu, koji pogoduje velikim strankama, ili ga žele zamijeniti alternativnim izbornim modelom, koji ide na ruku manjim strankama. Sadašnjim izborim modelom se biraju parlamentarni zastupnici, što je pitanje oko kojega postoji duboko neslaganje unutar vladajuće koalicije s konzervativcima na čelu.

Birači su odgovarali na pitanje – 'Ujedinjeno Kraljevstvo u izborima za Donji dom (parlamenta) sad rabi većinski izbor u jednom krugu. Bi li ga trebalo zamijeniti alternativnim izborom?' To je prvi referendum u Velikoj Britaniji od 1975., kad su se Britanci izjašnjavali o tome žele li ostati u Europskoj ekonomskoj zajednici.