UZ nekoliko IZNIMKI

Britanci im donijeli novi soj korone, država brzo reagirala: Ako putujete u Austriju, od danas se trebate registrirati preko interneta

13.01.2021 u 13:10

Bionic
Reading

Nakon što je austrijska javnost ljutito reagirala zbog toga što je otkriveno novo žarište novog soja koronavirusa što su ga u zemlju donijeli Britanci koji su pohađali školu skijanja u Tirolu austrijsko ministarstvo zdravlja u utorak navečer donijelo je uredbu prema kojoj se osobe koje stižu u ovu zemlju iz inozemstva moraju registrirati elektroničkim putem

Kako javlja državna agencija APA, uz ime, datum rođenja i adresu e-pošte, elektronička registracija prije putovanja u Austriju treba sadržavati kućnu adresu i adresu na kojoj će osoba boraviti u Austriji.

U formularu putnici trebaju upisati i datum ulaska te planiranog izlaska iz zemlje, kao i zemalja u kojima se osoba nalazila u posljednjih deset dana.

Nakon registracije osoba koja putuje u Austriju na svoju e-adresu dobit će PDF dokument s QR kodom koji će moći ispisati ili prikazati na pametnom telefonu ulaskom u tu državu.

Moguće je i ručno popunjavanje tiskanog obrasca za registraciju na graničnim prijelazima, ali vlasti preporučuju elektroničku registraciju kako bi se izbjegli dugi redovi na granicama.

Obrazac bi trebao biti dostupan tijekom srijede, a Ministarstvo je najavilo da će izbrisati podatke korisnika nakon 28 dana.

Iznimka od ovog pravila odnosit će se na dnevne migrante i posjete obitelji u izvanrednim situacijama poput sprovoda.

  • +15
Masovno testiranje u Austriji Izvor: Profimedia / Autor: Johann GRODER / AFP / Profimedia

Poslije ulaska u Austriju i dalje je na snazi ​​obvezna desetodnevna karantena iz koje osoba može izaći nakon negativnog rezultata PCR testa, a koji je moguće zatražiti pet dana nakon odlaska u karantenu. Putnici iz svega deset zemalja izuzeti su od ove obaveze. Riječ je o Australiji, Finskoj, Grčkoj, Islandu, Japanu, Novom Zelandu, Norveškoj, Singapuru, Južnoj Koreji i Vatikanu.

Austrija je u utorak objavila da je otkrila novo žarište koronavirusa u školi skijanja nakon dolaska Britanaca, unatoč tome što je zemlja zatvorena i zabranila je letove iz Britanije zbog straha od novog soja virusa.

Činjenica da je škola skijanja otvorena unatoč strogim ograničenjima, uključujući zatvorene škole, zgrozila je brojne Austrijance.

'Radnici iz istočne Europe tjednima ne mogu otići doma, a učitelji skijanja iz cijele Europe mogu doći trenirati u Tirol i ovdje se zaraziti? To potkopava povjerenje u sustav', rekao je na Twitteru Florian Klenk, urednik časopisa Falter.