SIRIJA KAO KAMEN SPOTICANJA

Britanci i Francuzi žele oštriju rezoluciju od ruske

11.07.2012 u 22:20

Bionic
Reading

Velika Britanija i Francuska spremne su Rusiji suprotstaviti svoj nacrt rezolucije o UN-ovoj promatračkoj misiji u Siriji nakon što međunarodni izaslanik Kofi Annan izvijesti Vijeće sigurnosti UN-a o stanju, rekli su diplomati

Duboko podijeljeno 15-člano Vijeće sigurnosti mora odlučiti o budućnosti misije UNSMIS prije 20. srpnja, kad joj istječe prvotni 90-dnevni mandat. Vijeće je, u sklopu Annanovog plana za postizanje mira u Siriji, bilo odobrilo slanje 300 nenaoružanih vojnih promatrača za nadzor primirja uspostavljenog 12. travnja, koje se nije održalo.

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon preporučio je da se naglasak u radu UNSMIS-a prebaci s vojnih promatrača, koji su 16. lipnja obustavili većinu svojih aktivnosti uslijed jačanja nasilja, na oko 100 civilnih djelatnika, koji bi bili usredotočeni na politička rješenja i pitanja poput ljudskih prava.

Rusija je u utorak predložila nacrt rezolucije po kojem bi se misija UNSMIS-a produžila za tri mjeseca, u kojem se ne spominje prijetnja sankcijama. No to ne zadovoljava SAD i europske članice vijeća koji su tražili rezoluciju po poglavlju 7 povelje UN-a, koje vijeću dopušta da odobri različite akcije - od diplomatskih i gospodarskih sankcija do vojne intervencije.

'Imamo spremno više nacrta, no razmotrit ćemo koji točno tekst pustiti s obzirom na Annanovo izvješće', rekao je britanski veleposlanik pri UN-u Mark Lyall Grant, kako prenosi agencija Reuters. 'Ruski nacrt malo promašuje bit', ocijenio je za novinare britanski veleposlanik, navodi AFP. Ruski tekst ne spominje moguće sankcije te samo kaže da će Vijeće 'ocijeniti provedbu ove rezolucije i razmotriti daljnje mjere, ako će biti potrebno'.

'Pitanje preustroja misije neće se postavljati dok ne saznamo širi kontekst i širi plan te koja bi uloga UNSMIS-a mogla biti u tom širem kontekstu', rekao je Lyall Grant. Dužnosnici SAD-a rekli su da razgovaraju o sankcijama Siriji, a ne o vojnoj intervenciji, no Rusija i Kina vjerojatno neće podržati rezoluciju u kojoj se prijeti sankcijama Siriji.