SAMIT U SANYJI

BRICS traži reformu Vijeća sigurnosti UN-a

14.04.2011 u 11:12

Bionic
Reading

Čelnici pet zemalja s najvećim svjetskim gospodarskim razvojem pozvali su na reformu Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda i davanje glasa zemljama u razvoju prilikom odlučivanja o hitnim svjetskim pitanjima

Predsjednici Kine Hu Jintao i Rusije Dmitrij Medvedev, čije su zemlje stalni članovi Vijeća sigurnosti, zajedno sa ostale tri članice BRICS-a, Brazilom, Indijom i Južnom Afrikom, uputili su taj poziv sa samita u Sanyji, na južnom kineskom otoku Hainan.

Te tri zemlje nestalne su članice Vijeća sigurnosti, a traže stalne predstavnike - svaka od njih zasebno, ili kao predstavnici regije, što bi odgovaralo njihovom sve većem utjecaju u svijetu, podsjeća AFP.

'Reforma Ujedinjenih naroda i Vijeća sigurnosti od suštinskog je značaja. Nemoguće je da trebamo ostati vezani za institucionalne aranžmane koji su nastali u poslijeratnom razdoblju', rekla je predsjedica Brazila Dilma Rousseff.

Uz Hua, Medvedeva i Dilmu Rousseff, razgovorima na samitu o cijelom nizu tema, od svjetskog financijskog sustava do sukoba u Libiji, među ostalima sudjeluju predsjednik Južnoafričke Republike Jacob Zuma i indijski premijer Manmohan Singh.

Tijekom zajedničkog obraćanja medijima nakon prijepodnevnih razgovora, Zuma je rekao da su se suglasili o potrebi reformiranja sustava Vijeća sigurnosti UN-a kako bi on postao 'reprezentativniji i učinkovitiji'.

Kina i Rusija podržale su taj zahtjev iz zajedničkog priopćenja pet država, koje zajedno predstavljaju 40 posto svjetskog stanovništva.

'Kina i Rusija ističu važnost koju pridaju statusu Indije, Brazila i Južne Afrike u međunarodnim odnosima i razumiju i podržavaju njihove aspiracije da imaju značajniju ulogu u UN-u', kaže se u priopćenju.

BRICS