SUMNJE NORVEŠKE POLICIJE

Breivikov mentor bio je Milorad Ulemek Legija?!

18.04.2012 u 15:54

Bionic
Reading

Tužitelji u Oslu u srijedu su se fokusirali na razotkrivanje korijena zločinačke ideologije Andersa Behringa Breivika, nastojeći utvrditi kako je taj norveški monstrum, koji je u srpnju 2011. ubio 77 ljudi, došao u kontakt s militantnim nacionalistima

Breivik je izjavio da je u Liberiji 2001. sreo srpskog nacionalista, 'heroja' optuženog za ratne zločine, ali nije htio iznositi detalje vezane uz taj susret. Rekao je da je bio član skupine Vitezovi Templari. Tužitelji ne vjeruju da takva skupina postoji, izvještava BBC.

Tužitelji su predočili sudu izvadak iz Breivikovog manifesta, koji u originalnoj verziji broji 1.500 stranica. U izvatku se navodi da je imao kontakte sa 'srpskim kulturnim konzervativcima'.

U svom manifestu Breivik navodi da su Srbi napravili 'kompletnu provjeru' kako bi bili sigurni da je on osoba 'poželjnog kalibra'. Tvrdi da su članovi skupine provjeravali 'nekoliko stotina' iz cijele Europe kako bi ih uključili u svoj trening.

Gurdian piše da tužitelji nastoje od Breivika izvući što više informacija u njegovom putu u Liberiju u proljeće 2002. Znaju da je tamo boravio temeljem pečata u putovnici. Breivik je rekao da ne želi reći ništa što bi dovelo do uhićenja neke osobe.

Norveški mediji početkom godine objavili su da se Breivik susreo s Miloradom Ulemekom Legijom, čije se ime spominje i u manifestu, podsjeća B92.

Da se Breivik u Liberiji u travnju 2002. susreo s Legijom, naknadno osuđenim na 40 godina zatvora zbog sudjelovanja u ubojstvu premijera Zorana Đinđića, sumnja i norveška policija, piše Guardian.

Povodom tih tvrdnji u utorak se oglasio Ulemekov odvjetnik Aleksandar Zorić, koji je za norvešku televiziju NRK demantirao da njegov klijent poznaje Breivika.

'Kada je Ulemek čuo za te tvrdnje, samo se nasmijao. On nikada nije čuo za Vitezove templare', rekao je Zorić norveškoj televiziji, koja je jučer objavila da Ulemek nije bio u Liberiji kada i Breivik.

'Važno nam je bilo da se Vitezovi Templari distanciraju od nacionalsocijalizma, koji je ogrezao u krvi. Da bi ekstremna desnica mogla biti jaka u Europi potreban joj je novi identitet i distanciranje od starih ideologija. Taj novi identitet je na neki način uvezen iz Srbije, koja se borila i umirala tijekom NATO bombardiranja 1999. godine. Oni su imali križarski mentalitet, kojeg sam ja prihvatio', rekao je Breivik.

O putu u Liberiju Breivik je svojedobno izvijestio svoje prijatelje, ali im nije rekao razlog putovanja. Upitan zašto im je rekao da putuje u Liberiju kada je mogao izmisliti neku drugu, manje egzotičnu destinaciju, Breivik je odgovorio da ne voli lagati.

'Teško je lagati. Ja sam osoba koja ne voli lagati. Lagao sam samo u veoma ekstremnim slučajevima', rekao je.

Obožavatelj Al Kaide i mrzitelj muslimana

Norveška televizija ne prenosi Breivikovo svjedočenje, koje će potrajati pet dana. Sud nastoji utvrditi je li Breivik ubrojiv, što je uvjet da kaznu odsluži u zatvoru.

Breivik je ubio 69 osoba u omladinskom kampu Laburističke stranke na otoku Utoeya, nakon što je u napadu autobombom pred zgradom parlamenta u Oslu ubio osam ljudi.

U utorak, Breivik je izjavio da bi zločin ponovio i da ga je počinio u obrani Norveške od imigranata i multikulturalizma.

Dopisnik BBC-ja u Oslu piše da se stvara kontradiktorna slika u Breiviku kao osobi koja mrzi muslimane, ali istovremeno obožava Al Kaidu i gajila je posebne simpatije prema ubijenom Osami bin Ladenu.

Breivik sebe doživljava kao velikog križara, a zapravo je bio propali učenik i poslovni čovjek, te ovisnik o računalnim igrama.