PROFIL MONSTRUMA

Breivik ubijao na steroidima, slušajući 'Lux Aeterna'

Bionic
Reading

Dok je ubijao svoje žrtve, Breivik je bio na steroidima, a na svom iPodu puštao je violinsku skladbu 'Lux Aeterna' ('Vječno svjetlo') u izvedbi Britanca Clinta Mansella. Nekoliko sati prije napada, Breivik je napisao da je to njegova najdraža, 'nevjerojatno moćna pjesma' koju će opetovano slušati kako bi ga potaknula na 'strastveni gnjev'

'Stavit ću svoj iPod na najjači zvuk kako bih suzbio strah', napisao je dodajući da će ga pjesma, uz koktel steroida i stimulans efedrin, preobraziti u 'iznimno fokusiranu i ubojitu silu, vojsku sastavljenu od jednog čovjeka'.

Verzija 'Lux Aeterne' korištena je u prizoru bitke u filmu 'Gospodar prstenova: Dvije kule'.

'Slušao sam tu skladbu nekoliko stotina puta i nikad mi nije dosta. Veoma je inspirativna i potiče u vama neku vrstu strastvenog gnjeva. U 'Gospodaru prstenova', dobra verzije te skladbe ('Requiem for a Tower', za koju mislim da je najbolja) prati najintenzivniju borbu u jednoj od ključnih bitaka', napisao je Breivik.

Želi da Lux Aeterna postane himna njegovog ekstremno desnog pokreta Europska federacija: 'S obzirom na to da je upalila u mom slučaju, vjerojatno će i u vašem. Osnažujuće umjetničko djelo.'

Ubijao je koristeći poluatomatsku pušku Ruger Mini 14, uz dum-dum metke s otrovnim čistim nikotinom, koji je naručio iz Kine, te njime napunio vrhove metaka. U svom dnevniku s kraja 2010. naveo je da će 'tri ili četiri kapljice uštrcati u metke, što će ih pretvoriti u ubojito kemijsko oružje'.

Gađanje je vježbao u streljačkom klubu Oslo, te je mogao pogoditi žrtve s velike udaljenosti. Imao je i pištolj Glock, koji je koristio za u slučajevima manje udaljenosti od žrtava.

Svojim sljedbenicima preporučio je da igraju videoigru Call of Duty: Modern Warfare, kako bi usavršili vještinu gađanja.

Objavljene su njegove slike iz djetinjstva, razredne fotografije iz škole Smestad, u kršćanskoj odori, kao i neke s provoda s prijateljima. Poznato je da se na samom početku puberteta povjerio prijateljima kako želi biti bogat i slavan. U ranim dvadesetima izgubio je pravo bogatstvo na burzi, oko 220.000 funti. Otkriveno je i da je tašti Breivik imao plastične operacije kako bi privukao djevojke, te je u SAD-u 'popravio' nos, bradu i čelo.

Jedan njegov prijatelj rekao je da je Breivik bio zadovoljan rezultatima, no nikada ga nije vidio s djevojkom. Na fotografijama uoči pokolja vidljivo je da je koristio solarij i nanio šminku.

Na zahtjevu za dozvolu za oružje, naveo je da želi pušku zbog lova na jelene, no u svom dnevniku naveo je sljedeće: 'Bio sam u iskušenju da napišem istinu; kategorija smaknuća A i B – marksisti/multikulturalni izdajnici – samo da vidim njihovu reakciju.'

Odnos s najbližima

Prvu godinu života Anders Breivik proveo je u Londonu, gdje je njegov otac Jens Breivik radio za norveško veleposlanstvo. Diplomat je već imao troje djece kada je upoznao Wenche Behring, a njihov sin Anders rođen je 13. veljače 1979. Par se rastao nakon godinu dana, te se Anders s majkom vratio u Oslo.

Jens Breivik uskoro se opet oženio i preselio u Pariz, gdje je Anders posjećivao za vrijeme školskih praznika. Posjeti su postajali sve rjeđi i prekinuti su kad je Anders napunio 15 godina.

'Nisam pričao s ocem otkad se on izolirao kada mi je bilo 15 godina. Nije bio zadovoljan mojom fazom u kojoj sam ispisivao grafite. On ima četvero djece i izgubio je kontakt sa svima. Jasno je čija je greška. Pokušao sam ga kontaktirati prije pet godina, ali rekao je da nije psihički spreman za ponovni susret', napisao je Anders u svom manifestu.

Anders je odrastao s majkom u unajmljenom stanu, s kojom se još više zbližio nakon što je njegova starija polusestra Elisabeth odselila u Kaliforniju.

Njegov dnevnik otkriva podvojene osjećaje prema majci. 'Ne odobravam njezin superliberalan, matrijarhalni odgoj jer je potpuno podbacila u disciplini i na neki način me feminizirala.'

Prijatelji su ga zadirkivali što živi s majkom i nema djevojku. Svoju polusestru kritizirao je zbog čestih promjena seksualnih partnera, a novog supruga svoje majke opisao je kao 'primitivnu seksualnu zvijer'.