UBOJICA S UTOYE

Breivik i službeno optužen za terorizam

07.03.2012 u 19:00

Bionic
Reading

Anders Behring Breivik, norveški antiuseljenički ekstremist koji je u srpnju prošle godine ubio 77 ljudi, i službeno je optužen za terorizam i ubojstvo s predumišljajem, prenosi Reuters

Breivikovi su odvjetnici u srijedu stigli u zatvor u okolici Osla u kojemu se nalazi njihov klijent kako bi ga, u skladu s norveškim zakonima, izvijestili o optužnici prije nego što ona bude obznanjena javnosti.

Breivik je svoje žrtve ubio u dva navrata – osmero ih je poginulo u bombaškom napadu na zgradu vlade u Oslu, a 69 članova podmlatka Laburističke stranke, uglavnom tinejdžera, ubio je nekoliko sati poslije u kampu na otoku Utøyi. Breivik je zločin priznao, a počinio ga je motiviran svojim uvjerenjima usmjerenima protiv useljenika, poglavito onih muslimanskog podrijetla i islamske vjeroispovijesti.

Tužiteljstvo je prošlog tjedna najavilo da će tražiti kaznu u obliku psihijatrijskog nadzora, ali samo ako druga pretraga potvrdi rezultate prve i pokaže da je Breivik neuračunljiv. U suprotnome tražit će maksimalnu kaznu od 21 godine zatvora, uz mogućnost produženja kazne u slučaju opasnosti od ponavljanja zločina.