bolsonaro vs. fernandez

Brazilski predsjednik ne namjerava čestitati argentinskom na izboru

28.10.2019 u 16:48

Bionic
Reading

Brazilski predsjednik Jair Bolsonaro je u ponedjeljak rekao da je Argentina "loše izabrala" svog novog predsjednika, peronista lijevog centra Alberta Fernandeza u prvom krugu u nedjelju i dodao da mu "ne namjerava čestitati"

"Žalim zbog rezultata izbora. Nemam kristalnu kuglu, ali mislim da je Argentina loše izabrala", rekao je predsjednik desnice brazilskim novinarima o susjednoj zemlji i velikom trgovinskom partneru na putu iz Ujedinjenih Arapskih Emirata u Katar.

"Ne namjeravam čestitati Albertu Fernandezu. Pričekat ćemo malo i vidjeti koje je stvarno njegovo političko stajalište", nastavio je Bolsonaro koji će u četvrtak završiti dugu turneju u Aziji i na Bliskom istoku.

Fernandez, s kojim je na popisu bila i bivša predsjednica Cristina Kirchner (2007-2015), dobio je 48 posto glasova, ispred dosadašnjeg predsjednika neoliberalnog Mauricia Macrija (40,4 posto) čiju je kampanju Bolsonaro otvoreno podržavao.

Tijekom proslave pobjede, novoizabrani argentinski predsjednik je tražio oslobađanje Lule, bivšeg brazilskog predsjednika koji je u zatvoru zbog korupcije.

"Ako želi razgovarati, nećemo zatvoriti vrata", rekao je Bolsonaro po dolasku u Katar. On je Fernandezov poziv u vezi Luiza Inacia Lula de Silve nazvao "napadom na brazilsku demokraciju i brazilski pravosudni sustav".

Za sada "sve je u redu u MERCOSUR-u", nastavio je Bolsonaro čija zemlja s Argentinom, Urugvajem, Paragvajem tvori regionalni blok, koji je potpisao sporazum o slobodnoj trgovini s Europskom unijom, koji još nije ratificiran.

Odnosi Bolsonara i Fernandeza nisu dobro krenuli tijekom predizborne kampanje u Argentini. Bolsonaro je ocijenio da se Argentina približava kaosu, a Fernandez ga je optužio da je "rasist, ženomrzac i nasilnik".