umočen u korupciju

Brazilci opet na ulicama, zahtijevaju Bolsonarov opoziv

25.07.2021 u 09:49

Bionic
Reading

Prosvjednici su na ulicama nekoliko brazilskih gradova u subotu opet zahtijevali opoziv krajnje desničarskog predsjednika Jaira Bolsonara, čija je popularnost pala proteklih tjedana u jeku korupcijskih skandala povezanih s pandemijom, prenose agencije u nedjelju

Ovaj tjedan proširila se vijest da je brazilsko ministarstvo obrane reklo kongresnom vodstvu da se izbori sljedeće godine neće održati bez izmjene i dopune državnog elektroničkog sustava glasovanja koji uključuje papirnati trag svakog glasanja.

Bolsonaro je nekoliko puta bez dokaza sugerirao da je trenutni sustav podložan prijevarama, a te je navode brazilska vlada opovrgavala.

Bolsonaro se suočava s reizborom sljedeće godine u utrci u kojoj će se vjerojatno natjecati sa svojim političkim protivnikom, bivšim ljevičarskim predsjednikom Luizom Inaciom Lulom da Silvom.

Ankete trenutno predviđaju da će Bolsonaro izgubiti od Lule.

Subotnji prosvjedi bili su barem drugi ovaj mjesec kojima Brazilci na ulicama nekoliko gradova iskazali protivljenje  Bolsonaru.

"Ovdje sam jer je vrijeme da reagiramo na genocidnu vladu koju imamo i koja je preuzela našu zemlju", rekao je Marcos Kirst, prosvjednik u Sao Paulu.

Više od 500.000 Brazilaca umrlo je od covida-19 pod Bolsonarovim vodstvom, kojega često kritiziraju zbog nepriznavanja težine bolesti i protivljenja nošenju maske i drugim mjerama fizičkog distanciranja.

Bolsonaro je sada pod istragom Senata koji istražuje navode o korupciji povezanoj uz kupnju indijskog cjepiva protiv koronavirusa.

Brazil je u subotu potvrdio 1108 novih smrti povezanih s covidom-19, objavilo je ministarstvo zdravstva čime je ukupan broj umrlih narastao na 549.448. Broj zaraženih porastao je za 38.091 te iznosi od početka pandemije 19.670.534