POČELA PROIZVODNJA U ĐAKOVŠTINI

Brazda od Čobankovića traži isplatu robe

28.01.2010 u 14:29

Bionic
Reading

Kooperanti Đakovštine d.d. u stečaju danas su sa stečajnim upraviteljem Pericom Mitrovićem u Đakovu dogovorili da se najkasnije do 5. veljače sastavi popis dugova prema kooperantima i pronađe model za isplatu njihove robe

'Kad budemo imali konačan iznos duga, tražit ćemo pomoć za isplatu. Možemo ići u Ministarstvo poljoprivrede ili druge nadležne institucije', rekao nam je Mitrović.

Udruga Brazda, koja predstavlja oko tisuću kooperanata đakovačke prehrambene tvrtke, procjenjuje da dug iznosi 15,5 milijuna kuna koje bi, prema njima, trebalo podmiriti Ministarstvo poljoprivrede. 'Ministar Čobanković ljetos je savjetovao da pšenicu uskladištimo s obzirom na tada nisku otkupnu cijenu. Sve je sada nestalo iz silosa, a dug ostao', kaže predsjednik Brazde Mate Brlošić potkrijepivši zahtjev činjenicom da je država vlasnik 32 posto dionica Đakovštine.

Članovi Brazde jučer su prijetili blokadom pogona Đakovštine, a danas, zahvaljujući dogovoru, njih stotinjak sa 30 traktora održalo je u podne miran prosvjed. Nakon višednevnog prekida proizvodnje zbog nedostatka sirovina, saznajemo od stečajnog upravitelja Mitrovića, proizvodnja se nastavila normalno. Sirovinu u silose je počela dovoziti osječka tvrtka Žito, koja je jučer zakupila Đakovštinu.

Nekolicina kooperanata Đakovštine protiv bivše uprave, na čelu s Mijom Matićem, podnijela je kaznene prijave, a premijerka Jadranka Kosor prazne silose ranije je nazvala 'ordinarnom pljačkom državnih zaliha' i tražila hitnu istragu. Osječko-baranjski župan također tvrdi da je roba kooperanata Đakovštine pokradena tvrdeći da ima 'pouzdane informacije da su je kamioni odvozili u siječnju ove godine', a dio je navodno završio u Virovitici. Neslužbeno smo doznali da je policija jučer već obavila razgovore s bivšom upravom.