ZAMIJENIO ĐIKIĆA

Branko Mijić novi glavni urednik Novog lista

16.04.2010 u 15:06

Bionic
Reading

Odlukom Uprave Novog lista, za novog glavnog urednika dnevnika izabran je Branko Mijić, dugogodišnji kolumnist i uvodničar Novog lista

Uprava je imenovala Mijića nakon što je pribavila mišljenje uredništva koje je to jednoglasno podržalo.

Ugovor s novim glavnim urednikom, koji na dužnost stupa sa sutrašnjim danom, potpisan je na dvije godine, s glavnim ciljem, kako je kazao u izjavi, da Novi list u budućnosti, uz rast prodaje, nastavi uređivačku politiku kontinuiteta koja ga je u ova dva desetljeća učinila uglednom i utjecajnom novinom baštineći sve najbolje tradicije slobodnog, poštenog i profesionalnog novinarstva.

'Prvo slovo abecede, naš temelj i u budućnosti mora biti ono što je pokojni Veljko Vičević učinio početkom devedesetih braneći čast profesije u nimalo lakim vremenima. Novi list vidim kao otvorenu novinu koja će istinito, točno i pošteno informirati o svim zbivanjima ne preferirajući ili forsirajući niti jednu političku opciju, lidera ili autoritet, već smještajući u kontekst sve potrebne činjenice potrebne da bi čitatelj imao pravu sliku i mogao donijeti svoj sud. Također, Novi list odnosit će se kao i dosad kritički spram svake vlasti, bilo na državnoj, bilo na lokalnoj razini, te se zalagati za pravedno i pošteno društvo u svakom pogledu, posebno ističući socijalnu osjetljivost', izjavio je Mijić.

Njegov je cilj da Novi list bude najuglednija i najutjecajnija novina čije će se mišljenje i stav uvažavati i citirati kako kod kuće, tako i u susjednim državama.

Branko Mijić rođen je 19. ožujka 1960. godine u Zagrebu. Osnovnu i srednju školu pohađao je u Rijeci, gdje je 1983. godine diplomirao na Pedagoškom fakultetu i stekao titulu profesora hrvatskog jezika i književnosti. U Novom listu je počeo honorarno surađivati 1980. godine, a u radnom odnosu je od 1985. godine, najprije kao lektor, a potom novinar. Bio je ratni reporter i zamjenik glavnog urednika Novog tjednika, potom do 1998. godine urednik kulture, pokrenuo je tjedni kulturni prilog Mediteran, a od 1998. do 2000. godine obnašao je funkciju glavnog urednika Novog lista.

Na poslijediplomskom studiju na Filozofskom fakultetu u Rijeci na Odsjeku za kulturalne studije danas je angažiran kao asistent i predaje kolegije Tiskani mediji i Pisati za medije. Sudionik je Domovinskog rata nagrađen medaljom Oluja 1995. godine.

Mijić je na mjestu glavnog urednika naslijedio Ivicu Đikića koji je dao ostavku prije dva tjedna.