nagrade tehničke kulture

Branko Hrpka dobitnik Nagrade za životno djelo Faust Vrančić

12.03.2019 u 13:42

Bionic
Reading

Državne nagrade tehničke kulture 'Faust Vrančić' za 2018. dodijeljene su u utorak na svečanosti u Hrvatskom saboru, a među njima se ističe ona za životno djelo koju je primio Branko Hrpka, profesor osnova tehnike i proizvodnje iz Osijeka, koji se tehnikom bavi 54 godine i cijeli radni vijek posvetio je izvannastavnim i izvanškolskim aktivnostima iz tog područja

Na svečanosti je uručeno ukupno jedanaest nagrada - uz Nagradu za životno djelo, osam godišnjih nagrada pojedincima i dvije godišnje nagrade udrugama tehničke kulture.

Čestitavši laureatima ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak napomenula je kako je ta nagrada s 26 godina dugom tradicijom dobila ime po jednom od najvećih znanstvenika koje je Hrvatska ikada imala, koji je bio čovjek ispred svog vremena, a po značaju uz bok Nikoli Tesli i Ruđeru Boškoviću. 'Odlikovao ga je život koji nam danas može biti uzor i teško ga je dostići, svemu je pristupao na inovativan i kreativan način, a teoriju je pretvarao u praksu', ustvrdila je.

Izaslanik premijera Radovan Fuchs smatra kako je izuzetno važno znati pobuditi kod mladih interes, volju i želju za područje tehničkih znanosti, osobito u vremenima kada u Hrvatskoj i drugdje svjedočimo padu interesa za taj značajan segment, unatoč njegovoj velikoj ulozi.

U ime Hrvatskog sabora, pokrovitelja nagrada, dobitnicima je čestitala saborska zastupnica Sanja Putica, rekavši kako je tehnički dio obrazovnog sustava iznimno važan i za razvoj cijeloga društva, posebice onih gospodarskih grana u kojima Hrvatska još uvijek zaostaje za razvijenim zemljama. 'Poticanje mladih za bavljenje tehničkim znanostima znači unapređenje života svih građana Republike Hrvatske', dodala je.

Godišnje nagrada pojedincima i udrugama

Godišnje nagrade za pojedince dodijeljene su Draženu Beleti, inženjeru elektrotehnike, Dragi Jurinu, inženjeru telekomunikacija, stručnome nastavniku, savjetniku, Željku Krnjajiću, matematičaru-informatičaru, Igoru Niševiću, sveučilišnome prvostupniku strojarstva, Tomislavu Panduriću, magistru edukacije fizike i informatike Marjani Postružin Kožar, ekonomskoj tehničarki, Saši Tepiću, inženjeru elektrotehnike i informacijske tehnologije te Ivi Tkalcu, profesoru fizike i tehničke kulture i stručnom spec. inženjeru sigurnosti i zaštite.

  • +7
U Saboru su dodijeljene Državne nagrade tehničke kulture Faust Vrančić Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Godišnje nagrade udrugama ili drugim pravnim osobama uručene su Zajednici tehničke kulture Rijeka i Udruzi pedagoga tehničke kulture Sisak.

Zahvalivši u ime svih nagrađenih dobitnik Nagrade za životno djelo Branko Hrpka rekao je kako je sreća dijeliti svoja znanja i umijeća s drugima, a osobito kada se ta zalaganja primijete, a što pokazuju upravo dobivene nagrade.

Kaže kako ga veseli najava da će se uvesti tableti u škole, što je svojevrsna informatička revolucija, no nakon toga treba slijediti izrada obrazovnog softwarea. 'U školama imamo veliku količinu gradiva što ne dovodi do uspjeha nego do frustracija učenika i učitelja. Škola više nije mjesto gdje se dolazi do znanja nego informacija o tome što bi trebalo znati, nema sinergije, razgovora između učitelja i učenika', rekao je.

Zato smatra da treba napraviti promjene, učitelj bio obrazložio pojmove, davao dodatna objašnjenja gradiva, bio mentor učenicima, a ispiti bi se provodili putem centralnog softwarea i on ne bi bio dežurni krivac za lošu ocjenu. Tako bi učitelji, učenici i roditelji bili na istoj strani prema zajedničkom cilju savladavanja gradiva, istaknuo je.