NOVI PREDSJEDNIK HSS-A

Branko Hrg pozvao na jedinstvo i demokratizaciju stranke

28.01.2012 u 21:30

Bionic
Reading

Novi predsjednik Hrvatske seljačke stranke (HSS) Branko Hrg pozvao je članove stranke na jedinstvo i najavio konsolidaciju i demokratizaciju stranke.

Damir Bajs izgubio je na unutarstranačkim izborima

"Okupimo se svi oko jednog jedinog cilja - konsolidacija stranke, grupiranje svih članova, omogućavanje svim članovima da aktivno sudjeluju u odlučivanju u stranci i da budu dio te stranke. To je poziv, cilj i zadatak", istaknuo je. Ustvrdio je da ako se tako pripreme, ako od sutra krenu na takav način, bit će spremni za lokalne izbore i ostvarivati solidne rezultate.

Istaknuo je kako je HSS-u nužna demokratizacija i u tom smislu promjena Statuta. "Usporedimo mišljenja, suprotstavimo se jedni drugima, recimo bez ikakvog razmišljanja i straha ono što mislimo da je dobro za HSS. Uvjeravajmo jedni druge, kad se uvjerimo imat ćemo zajednički stav i svi ćemo biti zadovoljni", poručio je Hrg uz stranački slogan "Vjera u Boga i seljačka sloga", pozdravljen pljeskom izaslanika izborne Glavne skupštine.

Na pitanje novinara hoće li i dalje biti u dobrim odnosima s Damirom Bajsom, koji mu je bio prutukandidat, rekao je da sigurno hoće, te da je sve pozvao na suradnju. Najavio je da od ponedjeljka kreću pripreme za lokalne izbore.

Damir Bajs je novinarima izjavio kako čestita novom predsjedniku HSS-a, te rekao da je pred Hrgom težak zadatak - konsolidacija stranke pred lokalne izbore. Rekao je kako je važno da su izabrani i članovi Predsjedništva. Napomenuvši da je on član toga tijela kao saborski zastupnik te da će pokušati sve što je moguće da stranka bude pripremljena za ono što je pred njom. Na upit hoće li ako se to bude od njega tražilo vratiti saborski mandat, Bajs je rekao da mora porazgovarati s predsjednikom.

Ponovno izabrana potpredsjednica HSS-a Marijana Petir rekla je kako novo vodstvo stranke treba pokazati zajedništvo, pripremiti stranku za lokalne izbore, jer je HSS po broju lokalnih dužnosnika druga stranka u državi. "Vjerujem da taj status možemo zadržati a to će ujedno biti dobra priprema za parlamentarne izbore", istaknula je Petir. Na upit novinara ide li HSS, izborom Branka Hrga, u pravom smjeru, Petir je rekla da svakom treba dati šansu. Treba pokazati na koji način će voditi stranku, kako će uvažavati neistomišljenike, svoje sugovornike i članstvo, rekla je. "Najavljeni su novi demokratski procesi unutar stranke i ja želim čvrsto vjerovati da će to tako i biti", rekla je.

Na izbornoj Glavnoj skupštini HSS-a danas su osim novog predsjednika, izaslanici izabrali i pet potpredsjednika stranke - Krešu Beljaka, Vlastu Hubicki, Marinu Kolaković, Marijanu Petir i Darka Rukavinu.

Za glavnog tajnika HSS-a izabran je Ilija Ćorić.

Za članove Predsjedništva koji se biraju na Skupštini, izabrani su: Marijana Fabić Rusak, Branko Herček, Željko Lenart, Ivica Perović i Josip Zubović.

Za predsjednika regionalne organizacije Središnje Hrvatske izabran je Siniša Markulin, Sjeverozapadne Hrvatske Zvonimir Sabati, Slavonije Pavo Šarčević, Zapadne Hrvatske Ivo Zrilić i Dalmacije Momir Karin.