LIKVIDACIJA SUSJEDA SRBINA

Branitelju Miriću 9 godina zatvora zbog ubojstva

26.08.2009 u 14:04

Bionic
Reading

Ivicu Mirića, hrvatskog branitelja iz Siska vijeće za ratni zločin Županijskog suda u Sisku osudilo je na devet godina zatvora zbog zločina počinjenog u Sisku ratne 1991. godine

SISAK - Mirić je osuđen jer je 9. listopada 1991. iz bolnice Rebro u Zagrebu odveo svog susjeda, sisačkog Srbina Miloša Čalića prema Siska te sudjelovao u njegovu ubojstvu u šumi Brezovica nedaleko od Siska. Mrtvo Čalićevo tijelo pronađeno je 10. listopada s dvije prostrijelne rane, piše Jutarnji list.

'E, moji Hrvati'

Zajedno s većom grupom branitelja presudu je u sudnici slušao i Mirićev sin Domagoj,koji je emotivno vrlo teško primio odluku suda. Zbogdobacivanja: 'E ,moji Hrvati, bolje da smo svi otišli u Njemačku kada jepočela agresija, ne bi nam sada sudili', sutkinja zatražila udaljavanjeiz sudnice jednog hrvatskog branitelja.

Nedvojbeno je utvrđeno, obrazložila je sutkinja Snježana Mrkoci, da je Mirić zajedno s dvojicom nepoznatih policajaca, policajcem Ilijom Čakarićem i nepoznatom djevojkom odveo Čalića iz bolnice Rebro u Zagrebu, a svjedok Ilija Čakarić potvrdio je da je Mirić zajedno s još dvojicom nepoznatih policajaca odveo Čalića pedesetak metara od kombija u kojem su se vozili iz Zagreba, odakle je on čuo najprije rafal, a potom dva pojedinačna hica, a tri policajca vratila su se bez Čalića.

Jedini s automatskom puškom bio je Mirić, potvrdio je taj svjedok. Kao otegotnu okolnost sudsko vijeće uzelo je činjenicu da su naoružani i uniformirani policajci iz Siska došli u zagrebačku bolnicu po sisačkog Srbina, Mirićeva susjeda, koji se u Zagreb sklonio nakon što mu je u Sisku minirana kuća. Silom ili dragovoljno ušao je u kombi s Mirićem i društvom i tada je zadnji put viđen živ, a cijeli postupak vrlo je perfidan, obrazložila je sutkinja Mrkoci.

Kao olakotne okolnosti kod odmjeravanja visine kazne, sudsko vijeće uzelo je činjenicu da je Mirić bio branitelj od prvog dana rata te psihozu koja je tada u jeku najžešće srpske agresije, vladala u Sisku.

Mirićev branitelj, odvjetnik iz Siska Domagoj Rupčić najavio je žalbu te istaknuo kako je njegov branjenik osuđen na temelju lažnog iskaza Ilije Čakarića koji je također sudjelovao u odvođenju Čalića iz bolnice, ništa nije poduzeo kada je on likvidiran, ali se njemu nije sudilo, nego je postao krunski svjedok optužbe skidajući sa sebe kaznenu odgovornost, rekao je odvjetnik Rupčić.