MATIĆ NA SABORSKOM ODBORU

'Braniteljske udruge neće voditi politiku Ministarstva branitelja'

16.03.2012 u 15:39

Bionic
Reading

Vladina odluka da se smijene članovi Upravnog odbora Fonda za branitelje protuzakonita je - to već danima tvrde pripadnici braniteljskih udruga, koji su zbog takvog poteza vladajućih zatražili i pomoć saborskog Odbora za ratne veterane. Pred njim i pred braniteljima vladajuće je pokušao obraniti ministar branitelja Predrag Matić Fred

Braniteljske udruge zasmetala je, naime, smjena četiri člana Upravnog odbora Fonda za branitelje koje bi, kako smatraju, po zakonu i statutu trebali imenovati predstavnici udruga iz Domovinskog rata.

No s tim stavom nije se složio ministar Matić. 'Udruge iz Domovinskog rata neće voditi politiku Ministarstva branitelja dok ja sjedim tamo', jasno je na sjednici Odbora za ratne veterane rekao Matić

Predstavnici udruga, koji bi trebali imenovati članove Upravnog odbora Fonda, smatra Matić, čine samo 0,0002 posto ukupnog broja branitelja u Hrvatskoj, što je premalo. Osim toga, kako kaže, Zakon o udrugama ne prepoznaje državne, županijske i gradske udruge da bi predstavnici samo nekih od ukupno 1106 udruga odlučivali o članovima Upravnog odbora.

Odgovorio mu je bivši ministar branitelja Tomislav Ivić. 'Tko ste vi, gospodine ministre, da u ime 500.000 hrvatskih branitelja predlažete članove? Valjda to pravo trebaju imati hrvatski branitelji', rekao je Ivić

Matić se u raspravi dotaknuo i prodaje Ininih dionica.

'Sedam posto dionica branitelja utjecalo je na to da se Ina gurne u ruke Mađarima', kazao je Matić, no odgovorio mu je menadžer Fonda Josip Glavaš, rekavši da je prodaja dionica Ine bila potrebna zbog krize na svjetskim burzama.

Iako je dio članova Odbora za ratne veterane, na čijem je čelu HDZ-ovac Josip Đakić, htio poništiti odluku o razrješenju i imenovanju članova Upravnog odbora, s četiri glasa za nisu mogli prevladati četiri negativna glasa vladajućih. U međuvremenu, sa zakašnjenjem je na sjednicu stigla Ruža Tomašić iz HSP-a dr. Ante Starčević te je oporba htjela ponoviti glasovanje, no vladajuća većina izašla je iz prostorije i glasovanje nije ponavljano.

Podsjetimo, Vlada je iz Upravnog odbora Fonda branitelja razriješila Petra Lovrića, Krunoslava Samošćanca, Svemira Vrsaljka i Luciju Kober, a novi predstavnici hrvatskih branitelja u Fondu su Josip Klem, Ivica Arbanas, Ivica Tolić i Branko Borković. Ostali članovi su Predrag Matić, Željko Sabo i Ivo Milatić.