IVAN ZVONIMIR ČIČAK:

'Braniteljima se vezuju ruke i prepušta ih se birtiji i lutanju'

14.09.2012 u 14:30

Bionic
Reading

Problemi hrvatskih branitelja su nadpolitički i njihovo rješavanje mora biti utemeljeno na stvarnim, životnim pitanjima, poručio je danas predsjednik Hrvatskog helsinškog odbora za ljudska prava (HHO) Ivan Zvonimir Čičak na radionici koju je HHO organizirao na temu 'Važnost hrvatskih branitelja danas, posebno na lokalnoj razini'

Čičak je naglasio kako je namjera HHO-a kroz radionice pripremiti okrugli stol ili konferenciju na kojoj bi se o problemima branitelja razgovaralo na način koji ne bi bio okrenut prošlosti nego budućnosti. Branitelji su se danas, upozorio je, našli u zrakopraznom prostoru gdje se njihovi problemi koriste u dnevno-političke svrhe, a ne kako bi im se omogućilo što kvalitetnije uključivanje u društvo.

Dio branitelja, istaknuo je, zarobljen je lošom socijalnom politikom. 'Braniteljima se vezuju ruke i prepušta ih se margini života, birtiji i lutanju, umjesto da se njihova žrtva na pravi način iskoristi za hrvatsko društvo', poručio je Čičak.

Predsjednik Zajednice udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Tom Kačinari odbacio je prigovore da su hrvatski branitelji privilegirani u odnosu na ostale kategorije hrvatskog društva. Istaknuo je da branitelji i danas umiru od bolesti koje su posljedice rata, da je dio njih digao ruku na sebe, mnogima se još ne znaju grobovi. 'A neki koji znaju gdje su, sjede u Hrvatskom saboru i od svoje su nacionalnosti uspjeli stvoriti zanimanje', rekao je. S druge strane, upozorio je Kačinari, nekim drugim pripadnicima nacionalnih manjina, koji su se kao dragovoljci uključili u obranu Hrvatske, ne priznaje se njihov status.

Za reformu sustava za stjecanje braniteljskog i dragovoljačkog statusa zauzeo se i zbog, kako je rekao, činjenice da je Hrvatsku u Domovinskom ratu branilo oko 25.000 ljudi od dva milijuna radno sposobnih muškaraca. 'Zašto Hrvatsku nisu branili oni koji su 1991. odlazili na skijanje u Austriju, jesu li oni bili pametni ili dezerteri, oni koji su bili u podrumu, prikrajku, a danas su jako glasni', upitao je Kačinari.

Tonči Matulić, profesor na zagrebačkom Katoličkom bogoslovnom fakultetu, sudjelovanje branitelja u obrani domovine označio je kao svetu dužnost, bez obzira na paradoks da se ta sveta dužnost obavljala u ratu. To je, naglasio je, bio obrambeni rat u kojemu se kao sveta dužnost nametnula i potencirala zaštita nedužnog ljudskog bića.

Matulić je kao današnju svetu dužnost hrvatskog društva istaknuo potrebu da se braniteljima pomogne pronaći unutarnji mir i tako im se oduži za sve što su učinili za Hrvatsku i njezine građane. 'Branitelji moraju pronaći mir, ali ne po udrugama, ne mir koji im nudi politika, Sabor, mediji, nego mir njihova srca. Zauzimanje za mir je sveta dužnost prema hrvatskim braniteljima, posebno prema dragovoljcima', poručio je.