USPRKOS ZABRANI

Branitelji: 'Spomenik u Golubiću se i dalje gradi'

06.11.2011 u 20:32

Bionic
Reading

Udruga hrvatskih branitelja liječenih od posttraumatskog stresnog poremećaja Šibensko-kninske županije 'Tvrđava-Knin' reagirala je danas na nastavak gradnje spomenika u Golubiću, upozorivši da za to postoji službena zabrana ali da nitko od mjerodavnih institucija RH nije reagirao, što, ističu, dovodi u sumnju transparentnost i funkcioniranje pravne države

Bez obzira na službenu zabranu daljnje gradnje spomenika u Golubiću, Srbi su na spomeniku promijenili spomen ploču s imenima navodnih žrtava u Domovinskom ratu 1991.-1995., a za koje postoje određene i osnovane sumnje da su sudjelovali u agresiji na RH, poručuju iz Udruge Tvrđava-Knin.

Kažu i kako je na sadašnjoj spomen ploči tog nelegalno i bespravno sagrađenog spomenika samo izmjenjen tekst, iako je tamo pločica s natpisom inspekcije RH da se zabranjuje svako daljnje građenje spomenika.

'To nije obeshrabrilo one koji ne poštivajući hrvatski zakon rade na obnavljanju spomen ploče i maknu samo ploču s imenima spornih Srba koji su se 1991. borili protiv RH. Na sadašnjoj ploči ćirilicom piše da se spomenik podiže svim Golubićanima poginulim u ratovima, ali se ne naglašava u kojim i protiv koga', navodi Udruga u priopćenju.

Upozoravaju da ni županijska niti lokalna kninska vlast u Županiji šibensko-kninskoj nije reagirala i upozorila na nepoštivanje hrvatskih zakona, pa se, ističe Udruga, stječe dojam da prešućivanjem daju svoje odobrenje za gradnju i povredu zakona.

'Danonoćno policijsko čuvanje spomenika u Golubiću pogodovalo je samo tom da se na spomeniku, uz zabranu institucija RH, ipak izvrši građevinski zahvat i promijeni se ploča s natpisom što je nerazumljivo', navode u Udruzi.

U Golubiću je 2. listopada trebao je biti otvoren spomenik koji je 'Udruženje porodica poginulih i nestalih iz Krajine' sa sjedištem u Beogradu, bez odgovarajućih dozvola, podiglo u porti golubićke crkve sv. Stefana za srpske žrtve u Domovinskom ratu. Otvorenja spomenika zabranio je ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko kako ne bi došlo do uznemiravanja građana i remećenja javnog reda. Braniteljske udruge izrazile su sumnju da su na spomeniku, među 34 imena Srba poginulih u ratu, i imena onih koji su se borili na strani agresora.

Inspekcija Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva utvrdila da je spomenik izgrađen bez pripadajućih dozvola i suglasnosti, te na zemljištu koje je uglavnom državno.