SKUP POTPORE PURDI

Branitelji se pitaju tko je sljedeći

10.01.2011 u 19:40

Bionic
Reading

Podno simbola vukovarske obrane, legendarnog Vodotornja na početku Mitnice, u ponedjeljak uvečer više je od 1.000 Vukovaraca prosvjedom odlučilo dati potporu uhićenom hrvatskom branitelju Tihomiru Purdi

Prosvjed su organizirala djeca vukovarskih branitelja odlučivši na taj način dati potporu Purdi, ali i svim njegovim suborcima čija su se imena proteklih dana povlačila po raznim popisima osumnjičenih za navodno počinjene ratne zločine.

'20 godina od Domovinskog rata stigle su sramne optužbe koje su uznemirile prave i poštene vukovarske branitelje', upozorio je, uoči molitve za sve vukovarske branitelje, fra Ivica Jagodić iz župe Sv. Filipa i Jakova. Upravo je molitva, ali i paljenje svijeća za poginule i nestale branitelje, bila jedina želja vukovarske djece, odnosno organizatora, na mirnom i dostojanstvenom skupu uz poruku kako nitko od njih ne želi miješanje politike u cijeli slučaj.

Među okupljenim prosvjednicima ponajviše je bilo vukovarskih branitelja i pripadnika ratnih i stradalničkih udruga koji su pitali tko je slijedeći, koliko popisa ima i tko ih je sačinjavao, po kojim kriterijima i zašto su sada izašli u javnost, ako se znalo godinama da postoje.

'Nije ovo samo skup potpore Tihomiru Purdi, nego i Veljku Mariću koji je već prije zadržan u Srbiji i tamo mu se sudi. Ružna je slika ako se tako nastavi blatiti svetinja Vukovara koja je u Domovinskom ratu stvorena. Ljude hvata panika, strah ih je napustiti Hrvatsku, pa Ministarstvo pravosuđa mora znati tko je na popisu', ukazao je Danijel Rehak, predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora.

Osim obraćanja svećenika i molitve, koja je trajala pola sata, na platou podno vukovarskog Vodotornja nisu održani nikakvi drugi govori.