ZADOVOLJSTVO U SABORU

Branitelji prodali tek 30 posto udjela u Fondu

21.05.2009 u 11:02

Bionic
Reading

Hrvatski sabor jutros je zasjedanje nastavio raspravom o Poslovnom izvješću o radu Fonda hrvatskih branitelja za 2008., u kojemu stoji da su članovi Fonda do sada prodali oko 30 posto svojih udjela, za koje im je isplaćeno više od milijardu kuna.

U Izvješću stoji da je lani prodano 1,62 milijuna od ukupno 5,83 milijuna udjela u Fondu.

Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor izvijestila je da Fond danas raspolaže imovinom od 2,3 milijarde kuna, da je vrijednost jednog udjela 631 kunu, i to, istaknula je, unatoč tomu što su se udjeli lani počeli prodavati.

No, naglasila je kako se, na sreću, nisu ostvarile bojazni da će branitelji 'u stampedu' prodavati udjele, što bi značilo i urušavanje Fonda.

'Sa zadovoljstvom mogu utvrditi da branitelji razumiju svaki trenutak u kojemu se nalazimo i nije se dogodilo gašenje Fonda zbog 'stampeda' na prodaju udjela', kazala je Kosor, uvjerena da su branitelji i članovi njihovih obitelji shvatili sve prednosti članstva i imovine Fonda. 'Fond je pokazao da posluje kao dobar gospodar i skrbi o hrvatskim braniteljima', poručila je.

Saborski klubovi u raspravi su podržali Izvješće, također izrazivši zadovoljstvo što, zbog prodaje većine udjela, nisu ispunjene zakonske pretpostavke o obveznoj likvidaciji Fonda, koja je, uvjereni su, itekako prijetila.

'Sve ne bi bilo ovako da nije spriječen pokušaj 'torbara' da na crno kupe dionice i na njima zarade', poručio je Josip Đakić (HDZ), ističući kako Fond prima samo pohvale kao najbogatiji i najstabilniji fond u državi.

Zadovoljstvo poslovanjem Fonda izrazio je i Ivica Pančić u ime Kluba SDP-a, iako je njegov stranački kolega Gordan Maras ocijenio da je Vlada pogriješila što je dionice INA-e, dio kojih pripada i Fondu, prodala MOL-u, a nije ih stavila na tržište.

Maras je, naime, uvjeren da je time umanjena cijena dionice, odnosno da se mogla postići viša cijena, a time i veća dividenda za branitelje te veća imovina Fonda.
Njegove je tvrdnje odbacila ministrica Kosor, ističući da su dionice MOL-u prodane po cijeni od 2800 kuna po dionici, a da je njihova vrijednost danas 1510 kuna.

'Da to nismo učinili, smanjili bi vrijednost dionica za više od milijardu kuna, a vrijednost udjela u Fondu ne bi bila 631 nego oko 420 kuna', kazala je Kosor.