KARLOVAC

Branitelji odbili deložirati kolegu

04.06.2009 u 14:27

Bionic
Reading

Branitelj i slikar Josip Mutak trebao je danas biti deložiran iz stana u Zajčevoj ulici u Karlovcu jer je stan denacionaliziran i pripada Ivanu Božidaru Huzjaku. Međutim, do deložacije nije došlo, jer prijevoznik kojega je angažirao ovrhovoditelj nije htio deložirati branitelja te je otišao s mjesta događaja

'Panično se bojim biti beskućnik', zavapio je danas pred novinarima Josip Mutak – Karlovčanin, hrvatski branitelj – pola sata prije no što je trebao biti deložiran iz podrumskog stana u Zajčevoj ulici broj 2, u kojem je živio 53 i pol godine, izvještava Radio Mrežnica.

'To je deložacija na hrvatski način', nastavio je Mutak, objasnivši da je stan denacionalizacijom vraćen vlasniku, što ne osporava, ali smatra da ga se ne može izbaciti na ulicu, a da mu se prije toga ne osigura kakav-takav smještaj.

Apelirao je na Grad Karlovac, državu i Ministarstvo branitelja da mu pomognu nekakvim smještajem u kojem bi mogao primati i svoje malodobno dijete.
Tri i pol godine Mutak je na sudu dokazivao da i on ima status zaštićenog najmoprimca. No unatoč tome što mu na svim dokumentima, od domovnice i osobne pa nadalje, stoji upravo adresa na kojoj se nalazi sporni stan, Zajčeva 2, sud to nije uvažio.

'Mama je bila zaštićeni najmoprimac i članovi domaćinstva uz nju. Kao član domaćinstva, mislim da ipak imam nekakvo pravo,  budući da sam 53 godine u stanu', dodao je. Sud mu nije priznao status zaštićenog najmoprimca samo zato što ga u stanu nije bilo 3,5 godine. No on tvrdi da, i dok je živio kod bivše supruge, adresu stanovanja nije mijenjao.

Iako je nezaposlen, nije socijalni slučaj jer kao slobodni umjetnik zarađuje, no taj novac ne može dati za podstanarstvo jer plaća alimentaciju za dijete.

Iako se danas zaista činilo da će Mutak završiti pod vedrim nebom, to se ipak nije dogodilo, zahvaljujući njegovim prijateljima, hrvatskim braniteljima iz Udruge 202. brigade.

Naime, oni su mu došli dati podršku, a kada su vlasniku kamiona i još desetorici također hrvatskih branitelja, koji su angažirani da Mutaka isele, objasnili da će njihov ratni kolega ostati na cesti ako to učine, oni su otišli rekavši da to neće raditi. Ovrhovoditeljici karlovačkog suda nije preostalo ništa drugo nego odgoditi deložaciju.