ZELENO SVJETLO SRBIJI

Branitelji bijesni: Svi su nas prevarili!

22.07.2016 u 12:04

Bionic
Reading

Nastavlja se bijes branitelja izazvan nakon što je Hrvatska dala zeleno svjetlo Srbiji da otvori poglavlja 23 i 24 u pregovorima s Europskom unijom. Ivan Turudić, predsjednik koordinacije zatočenika srpskih koncentracijskih logora, optužio je poimence i predstavnike bivše vlasti Ivu Josipovića, Zorana Milanovića i Vesnu Pusić te nove vlasti Kolindu Grabar Kitarović, Tihomira Oreškovića i Miru Kovača da su prevarili branitelje i nisu napravili ništa da se riješi problem zbog srpskog zakona koji omogućava njihovo gonjenje

Kazao je da se pokušalo uvjeriti javnost da ćemo kroz pregovore naknadno uspjeti nametnuti Srbiji to da ukine zakon, ali i danas svjedočimo tome da dijelu branitelja prijeti uhićenje. 'Sve je to plod nerada i nebrige, a Hrvatska je kroz Vladu i Sabor trebala poduzeti sve da bi se taj zakon stavio izvan snage', kazao je Turudić.

Podsjetio je da je HSS-ovka Marijana Petirupozoravala i bivšu vlast da ne čini ništa da zaustavi Srbiju pri otvaranju poglavlja 23 i 24. Kako je naglasio, tadašnji premijer Zoran Milanović nije poduzimao ništa po tom pitanju, kao ni ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić, a ni u to vrijeme aktualni predsjednik Ivo Josipović. 'Ne čine ništa da zaustave Srbiju, da ih pritisnu da se ukine zakon te svojom nonšalancijom, nebrigom i činom veleizdaje dovode Vladu koja dolazi u situaciju u kojoj ne može puno učiniti', poručio je Turudić.

Međutim, ni njih nije amnestirao od kritika. Ministra vanjskih poslova tehničke vlade Miru Kovača nazvao je 'lažljivim' jer je branitelje na sastanku uvjeravao da će problem biti riješen, no već je tada bila dana suglasnost da Srbija nastavi pregovore. 'Bili bismo najsretniji da je Kovač tada dao ostavku i rekao da to nije mogao potpisati', kazao je Turudić.

Naglasio je da su htjeli vjerovati institucijama da će riješiti ovaj problem, ali su ih opet razočarale. Turudić kritizira i predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović, sukreatoricu vanjske politike koja snosi svoj dio odgovornosti za nastalu situaciju, a posebno jer je potpisala deklaraciju sa srpskim premijerom Aleksandrom Vučićem.

Pozvao je izabrane hrvatske dužnosnike da svoje djelovanje usmjere u interesu Republike Hrvatske, a onima koji djeluju suprotno tim interesima treba trajno onemogućiti da sudjeluju u kreiranju interesa Hrvatske dok onima koji smišljeno i namjerno rade protiv njih treba, mišljenja je, suditi za veleizdaju. 'I tu ne treba uzmaknuti', naglasio je. Pozvao je i pravosudne institucije da se očituju o toj situaciji, a poručio je da ne mogu zaboraviti ni Most, koji se ne oglašava na tu temu. 'Možda beru mandarine, ali bilo bi dobro da se oglase branitelji u sastavu te političke opcije', kazao je Turudić.

Ivica Arbanas
iz Hvidre Grada Zadra kazao je da branitelji žele da im se taj mač skine s glave. 'Dobro znamo što smo trebali ispuniti Sloveniji kada smo ulazili u EU. Ni lijevi ni desni političari nisu ništa dobro napravili za Hrvatsku. Znat ćemo odgovoriti ako nas se ne ispoštuju jer je to prvenstveno naš interes i interes Hrvatske', kazao je Arbanas.

Kako je naglasio šef zadarske Hvidre, problem je europski uhidbeni nalog koji će, kada stupi na snagu, biti otvoreni lov na hrvatske branitelje. 'Zato ne dopuštamo da ova pitanja budu bilateralna, nego da se uvjetuju Srbiji tijekom pregovora, bez obzira na pritisak drugih zemalja EU-a. Ovo je nacionalni interes, a posljedice će biti dugotrajne i velike. Znamo koliko je procesa Srbija pokrenula, i na osnovi iskaza koji su uzeti tijekom mučenja branitelja u srpskim logorima. Znat ćemo odgovoriti i nećemo šutjeti. Ne aboliramo ni lijevu ni desnu politiku jer su nas svi prevarili', poručio je Arbanas.