POLITIČKA ANALIZA

Braneći Pupovca Milanović je možda htio braniti sebe

18.04.2013 u 15:19

Bionic
Reading

Javljaju li se pukotine u odnosu između predsjednika Vlada Zorana Milanovića i predsjednika države Ive Josipovića? To se pitanje neizostavno nametnulo nakon premijerovog nastupa na Novoj TV u petak navečer jer se stjecao dojam da premijer zagovara trenutnog predsjednikovog 'neprijatelja' Milorada Pupovca. 'Ne bi bilo ni logično ni demokratski da među njima nikad ne bude napetosti', prokomentirao je za tportal opći dojam politički analitičar Davor Gjenero

Iako je premijer naglašavao da se ne želi umiješati u svađu između Josipovića i predsjednika Srpskog narodnog vijeća Milorada Pupovca, u razgovoru za Novu TV indirektno je, barem je takav dojam prevladavao u medijima, podržao manjinskog političara. Posebno je naglašavao činjenicu da je Pupovac rat proveo u Hrvatskoj riskirajući da bude napadnut, za razliku od nekih drugih koji su sada abolirani. Kao što je poznato, aboliran je i Veljko Džakula, srpski političar kojeg je Josipović doveo na proslavu obljetnice operacije Oluja u Knin.

'Pupovac je ostao ovdje', kaže premijer. Premijer je kazao da on Pupovca i Stanimirovića pozvao da se pridruže u većini koju su imali bez njih i ponudio mu da bude predsjednik Odbora za vanjsku politiku i da predstavlja Hrvatsku u inozemstvu, brani hrvatski Ustav u inozemstvu, ode kao hrvatski političar na Kosovo, koje je Hrvatska priznala, a Srbija nije. Za Predsjednika Republike kojeg je izabrala njegova stranka naglasio je tek da je 'on sada predsjednik svih građana', a da njih dvojica imaju 'jedan kvalitetan, radni i prijateljski odnos'.

Gjenero smatra da se u ovom nastupu ne može naći pokazatelj dubljeg razilaženja predsjednika države i premijera, nego Milanović prije svega 'pokušava biti pragmatičan' i pojačava povjerenje nekoga tko mu na parlamentarnoj sceni donosi tri glasa. Ipak tu postoji još nešto drugo. 'Kada su u pitanju optužbe o netransparentnom financiranju političkih stranaka i manjinskih udruga iz sredstava proračunske pričuve, što je praksa koju je provodila prošla HDZ-ova vlada, ali ju je zadržala i Milanovićeva, onda krivnja ne leži na financiranome, nego onome tko financira', mišljenja je Gjenero.

Na taj način braneći Pupovca, smatra on, Milanović je pokušao umanjiti značaj predsjednikove kritike jer je tako ustvari branio sebe. Također, nastalu situaciju možemo promatrati u kontekstu započetih priprema za predsjedničke izbore jer Josipović, koji je sada predsjednik svih građana, neće moći računati na podršku SDP-a u obimu u kojem ju je imao za svoj prvi mandat. 'Zbog toga će sam morati skupljati donacije, ali to mu, prema sadašnjoj situaciji, neće biti problem', kazao je Gjenero. S druge strane, politički analitičar Ivan Rimac ne smatra da postoje napukline u odnosima između šefa Banskih dvora i Pantovčaka. 'Milanović se jednostavno ne želi uvući u diskusiju između Josipovića i Pupovca jer ima dovoljno obaveza i problema na drugim poljima i želi imati fokus na kriznim elementima', smatra Rimac.