DOK POŽARI BJESNE

Orkanski udari bure ometaju kanadere u dalmatinskom zaleđu

  • Autor: S. S.
  • Zadnja izmjena 16.07.2017 20:55
  • Objavljeno 16.07.2017 u 10:39
Požar u Brodarici
Požar u Brodarici Izvor: Cropix / Autor: Niksa Stipanicev / CROPIX
U velikom šumskom u mjestu Prpuša kod Šestanovca koji, uz jaku buru, plamti već nekoliko sati, do sada je izgorjelo nekoliko stotina hektara borove šume i raznog raslinja. Požar je izbio u 8,50 sati, a u njegovu gašenju sudjeluje 150 vatrogasaca koji trenutačno brane nekoliko naselja ulažući nadljudske napore da zaštite privatne i poslovne objekte. Na teren je izišao i župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban koji je izjavio da, osim vatrogasaca, u gašenju velike vatrene stihije, sudjeluje i lokalno stanovništvo kako bi spriječili da vatra dođe do Šestanovca

Drugi veliki požar, koji je oko 10,30 sati buknuo kod Peroja pored Pule, a u njemu je izgorjelo oko deset hektara gustog raslinja, makije i niskog raslinja, sada je lokaliziran, kao i požar koji je u subotu navečer izbio u Košljunu na otoku Pagu. Najdramatičnije je bilo u Brodarici pored Šibenika, gdje su dva kanadera vodenim bombama u zadnji trenutak spriječili širenje vatre na kuće.

Kanaderi su oko 12,20 sati napustili Brodaricu, a gasitelji ostaju na terenu kako bi u potpunosti ugasili svaki plamen i svaki tinjajući panj koji su, uz buru od 30 kilometara na sat, potencijalni izvor nove vatre i obnavljanja požara.

 Po prvim izvješćima iz Županijskog centra 112, u gašenju požara u Brodarici sudjelovao je 61 vatrogasac s 23 vozila i dva kanadera. Izgorjelo je oko četiri hektara borove šume, makije i trave, a u požaru nitko nije ozlijeđen niti je tražio liječničku pomoć. Nagorjela je jedna greda s krova jedne kuće, no ozbiljnije posljedice zasad su izbjegnute.

  • +29
Požar u Brodarici Izvor: Cropix / Autor: Niksa Stipanicev / CROPIX

 Mještani Brodarice i sami su sudjelovali u gašenju požara, polijevajući vodom suho raslinje u blizini kuća. Zbog gustog dima koji se nadvio nad Jadransku magistralu, zbog sigurnosti vozača i vatrogasaca cesta je bila zatvorena za promet, koji je bio preusmjeren cestom preko Boraje.

Dojavu o požaru u općini Šestanovac vatrogasci su dobili u 8.50 sati, nakon čega su na teren poslani pripadnici dobrovoljnih vatrogasnih društava iz Imotskog, Lovreća, Zagvozda, Omiša, Kučića, te Dugog Rata.

 Požar je zahvatio šumski teren na kojem ima i nešto niskog raslinja i makije. Nedaleko od požarišta nalaze se i objekti koji za sada nisu ugroženi, no problem je što na tom području puše jaka bura koja bi, osim što širi vatru, u svakom trenutku mogla mijenjati smjer. Zbog tog je požara, odnosno gustog dima koji se širi s požarišta, zatvorena i cesta Cista Provo-Šestanovac, izvijestila je splitska policija.

  • +54
Nedavni požari kod Trogira i na Braču Izvor: Cropix / Autor: Zvonimir Barisin / CROPIX

Protupožarne namjenski organizirane snage Oružanih snaga RH angažirane su u gašenju više požara na prostoru od Istre do Dalmacije. 

Na požarištu na otoku Viru u Zadarskoj županiji u gašenju požara sudjelovala su tri kanadera, a na požarištu Košljun na otoku Pagu u dva su navrata požar su gasila po tri kanadera. Novo požarište razvilo se u Vrani kod Biograda na moru gdje je bio angažiran jedan kanader, a odmah nakon toga dva kanadera poletjela su prema Brodarici kod Šibenika.

Prvi puta u ovoj protupožarnoj sezoni zračne snage angažirane su na području Istre i to na požarištu Vodnjan gdje je požar gasio jedan kanader. 

U poslijepodnevnim satima veliki požar se razbuktao u Benkovačkom Selu gdje je upućeno pet kanadera, a pozivi za angažiranjem zračnih snaga dolaze i za najnovije požarište kod Lišana Ostrovičkih.

Na požarišta Kozjak-Dugobabe i Cista Provo-Šestanovac zračne su se snage dva puta pokušavale probiti do požarišta, no zbog orkanskih udara bure i jakih turbulentnih strujanja nisu mogle početi gasiti požar. Po riječima zapovjednika PP NOS-a HRZ i PZO pukovnika Maria Pleše, vjetar puše snagom od 33 čvora te se čeka smirivanje vremena u zaleđu kako bi se i na ta požarišta uputile zračne snage.

Zračne snage PP NOS OS RH u dosadašnjem su dijelu protupožarne sezone ostvarile oko 650 sati naleta, pri čemu su izbacili oko 20 tisuća tona vode te prevezli 173 zemaljska vatrogasca i 12 tona vatrogasne opreme i vode do požarišta.

Vatrogasci i policija upozoravaju građane da ne pale otvoreni plamen u prirodi jer se zbog snažne bure, vatra lako otrgne nadzoru.

Stanje na cestama možete provjeriti na stranicama HAK-a.

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal
404 - tportal