KRITIZIRAO I ZAKON O NIŠTETNOSTI

Brammertzu smeta što hrvatski dužnosnici glorificiraju Gotovinu

08.12.2011 u 07:29

Bionic
Reading

Glavni haški tužitelj Serge Brammertz u srijedu je u usmenom izvješću Vijeću sigurnosti UN-a posvećenom suradnji država s Tužiteljstvom, istaknuo da Hrvatska primjereno rješava smanjeni broj zahtjeva za pravnu pomoć iz njegova ureda, ali i izrazio zabrinutost zbog izjava hrvatskih dužnosnika kojima se dovodi u pitanje vrijednost i nepristranost haaških presuda, kao i zbog donošenja zakona o ništetnosti.

Budući da se pred ICTY-em ne odvija nijedno suđenje s osobama iz Hrvatske, moj ured izdaje puno manje zahtjeva za pomoć hrvatskim vlastima. Ograničeni broj naših zahtjeva hrvatski ured za suradnju s ICTY-em primjereno rješava, rekao je Brammertz u redovitom polugodišnjem izvješću Vijeću sigurnosti UN-a.

On je podsjetio da je u zadnjem istupu pred Vijećem sigurnosti spomenuo zabrinutost Tužiteljstva zbog izjava visokih hrvatskih dužnosnika, u kojima se, kako je rekao, 'dovodi u pitanje vrijednost rada ICTY-a'.

'Naša zabrinutost pojačana je u razdoblju na koje se odnosi izvješće. Državni dužnosnici na najvišoj razini u Hrvatskoj nastavili su glorificirati ilegalno ponašanje iz ratnog razdoblja i dovoditi u pitanje nepristranost presuda ICTY-a', rekao je Brammertz.

Također se kritički osvrnuo i na zakon koji je učinio nevažećima optužnice za ratne zločine podignute u Srbiji protiv građana Hrvatske.

'Nedavno doneseni zakon o ništetnosti optužnica za ratne zločine koje je podigla Srbija protiv hrvatskih građana također pojačava tu zabrinutost', dodao je Brammertz.

On je naglasio da je najveći događaj u proteklih šest mjeseci za ICTY uhićenje Ratka Mladića i Gorana Hadžića, posljednje dvojice srpskih bjegunaca od međunarodne pravde.

S njihovim je uhićenjem 'uklonjena posljednja prepreka za dovršetak rada ICTY-a', kazao je tužitelj.
Srbija je, po njegovim riječima, s uhićenjem Mladića i Hadžića postavila suradnju s Tužiteljstvom na 'novi, pozitivniji put'.

Pohvalio je napore vlasti u Beogradu, ali je također naglasio da Tužiteljstvo želi vidjeti rezultate istrage o tome 'kako su haški bjegunci, uključujući Mladića i Hadžića, uspijevali tako puno godina izmicati pravdi'.