PRISTUPNI PREGOVORI

Brammertzovo izvješće daje prostora za pozitivan ishod

03.06.2010 u 16:52

Bionic
Reading

Ocjene glavnog haaškog tužitelja Sergea Brammertza o hrvatskoj suradnji s njegovim uredom u pisanom izviješću koje je dostavljeno članicama Vijeća sigurnosti UN-a u skladu su s očekivanjima, pohvaljen je napredak u istrazi oko topničkih dnevnika, ali je istaknuto da još nisu istraženi svi putovi, doznaje se u četvrtak od diplomatskih izvora.

Takva ocjena ostavlja dovoljno prostora za EU da donese odluku o otvaranju pregovora u poglavlju 23, Pravosuđe i temeljna prava krajem ovoga mjeseca.

"Mislim da sada postoje realni izgledi da se to poglavlje otvori krajem ovoga mjeseca. Brammertzovo izviješće ostavlja dovoljno prostora za pozitivan ishod", rekao je Hini europski diplomat.

Prema diplomatskim izvorima, Brammertz je u pisanom izviješću, koje će usmeno predstaviti Vijeću sigurnosti UN-a 18. lipnja, ustvrdio da "postoji napredak u kvaliteti istrage" u vezi s topničkim dnevnicima iz operacije Oluja, ali da njome još nije utvrđeno kuda su točno kolali traženi dokumenti te da je potrebno nastaviti istragu u još nekim smjerovima.

Sličnu ocjenu Brammertz je dao i za svog posjeta Hrvatskoj prošli tjedan. "Nadamo se da se mogu postići dodatni rezultati u istrazi. Vjerujemo da još postoje razni putovi u istrazi koji se mogu istražiti", kazao je Brammertz nakon razgovora s premijerkom Jadrankom Kosor.

Brammertzova ocjena hrvatske suradnje igrat će važnu ulogu u otvaranju pregovora u poglavlju Pravosuđe i temeljna prava. Prema diplomatskim izvorima, ne isključuje se mogućnost da predstavnici EU-a pozovu Brammertza u Bruxelles i prije njegova obraćanja Vijeću sigurnosti UN-a kako bi izravno od njega čuli ocjenu.

Krajem ovoga mjeseca održat će se Međuvladina konferencija o pristupanju na kojoj se očekuje da Hrvatska otvori pregovore u tri još neotvorena poglavlja i zatvori veći broj poglavlja.

Europska komisija je 21. svibnja predala Vijeću EU-a nacrt pregovaračkog stajališta za poglavlje 23, Pravosuđe i temeljna prava i sada se oko otvaranja pregovora u tom poglavlju moraju suglasiti zemlje članice EU-a, pri čemu će veliku ulogu igrati ocjena hrvatske suradnje s Haaškim sudom.

Prema izvorima iz Komisije, nacrt zajedničkog pregovaračkog stajališta EU-a sadržava dvadesetak mjerila za zatvaranje, a u dobrom dijelu njih traže se i dokazi o ispunjavanju određenih zadaća kroz razdoblje od šest mjeseci, što znači da bi to poglavlje, ako se otvori u lipnju, moglo biti zatvoreno najranije krajem godine. To znači da bi Hrvatska u tom slučaju mogla ostvariti svoj cilj i dovršiti pristupne pregovore do kraja ove godine ili na samom početku sljedeće.

Zemlje članice moraju se dogovoriti hoće li među mjerila za zatvaranje u poglavlju Pravosuđe i temeljna prava uvrstiti punu suradnju s Haaškim sudom. Više zemalja članica drži da to ne treba biti mjerilo za zatvaranje u tom poglavlju, smatrajući suradnju s Haaškim sudom dijelom općih političkih uvjeta, dok su neke zemlje, u prvom redu Nizozemska, sklone to povezati s poglavljem 23.