SURADNJA HRVATSKE S HAAGOM

Brammertz podnosi izvješće Bruxellesu

15.06.2009 u 09:13

Bionic
Reading

Glavni haški tužitelj Serge Brammertz ministrima će na redovnom mjesečnom sastanku ministara vanjskih poslova zemalja članica Europske unije u Luxembourgu podnijeti izvještaj o suradnji Hrvatske i Srbije s Haškim sudom

Neke članice suzdržane su prema otvaranju pregovora EU-a i Hrvatske u poglavlju koje se tiče pravosuđa i temeljnih prava, zbog dokumentacije iz Oluje koje Tužiteljstvo traži od Zagreba u sklopu suđenja trojici hrvatskih generala.

U svom nedavnom izvješću pred Vijećem sigurnosti UN-a Brammertz je naveo da je Hrvatska u proteklih šest mjeseci najvećim dijelom ispunila zahtjeve njegova ureda. Iznimka je, dodao je, dostava ključnih dokumenata koji se odnose na akciju Oluja. Brammertz ističe da Hrvatska i dalje tvrdi da mnogi dokumenti ne postoje i priznaje da od traženih 98 postoje 23. No dosad nije dostavila nijedan.

Na sjednici Vijeća sigurnosti bio je i premijer Ivo Sanader, koji je ustvrdio da je Hrvatska Haagu dala sve što je imala. Još je jednom istaknuo punu hrvatsku predanost izvršavanju obveza iz našeg Ustavnog zakona o suradnji s Haškim sudom, piše HRT.