GLAVNI TUŽITELJ ICTY-A

Brammertz obećao potporu u procesu traganja za nestalima u BiH

09.05.2012 u 14:40

Bionic
Reading

Glavni tužitelj Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) Serge Brammertz na kraju svog trodnevnog posjeta Sarajevu u srijedu je dao potporu radu Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine (INO), potvrdivši kako je spreman pružiti pomoć procesu traženja nestalih osoba u toj zemlji

Brammertz se sastao s članovima kolegija direktora INO BiH, a nakon njihovih razgovora priopćeno je kako mu je prenesena informacija da je ključan problem u traganju za nestalima nedostatak točnih informacija o pojedinačnim i masovnim grobnicama.

Direktor INO BiH Amor Mašović zatražio je od haškog tužiteljstva pomoć u pribavljanju takvih informacija, do kojih se dolazi pri procesuiranju slučajeva ratnih zločina.

Zahvaljujući takvoj suradnji s ICTY-em u proteklom razdoblju samo na području Srebrenice potvrđeno je postojanje dvanaest masovnih grobnica u kojima su pronađeni ostaci više od četiri tisuće osoba koje su prijavljene kao nestale.

Brammertz je obećao kako će zatražiti značajniju podršku bosanskohercegovačkih i međunarodnih institucija da bi se pitanje nestalih osoba u BiH moglo što prije riješiti.

Brammertz je u BiH boravio od ponedjeljka u sklopu priprema za podnošenje redovita izvješća Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda o suradnji država regije s ICTY-em i njegovim tužiteljstvom. Sastao se s predsjedateljem Predsjedništva BiH Bekirom Izetbegovićem i predsjednicom Suda BiH Medžidom Kreso, od kojim je dobio uvjeravanja kako će državna i pravosudna tijela u cijelosti poštovati obvezu suradnje s Haškim tribunalom.

Brammertz je tijekom posjeta BiH upozorio i kako se moraju ubrzati procesi za ratne zločine pred sudovima u BiH, jer na to još uvijek čeka više od četrdeset predmeta koje je ICTY prepustio Sudu BiH.