ZAVRŠETAK PREGOVORA S EU-OM

Brammertz neće zaustaviti Hrvatsku?

25.05.2011 u 15:11

Bionic
Reading

Prema nacrtu izvještaja o Hrvatskoj koji je Serge Brammertz poslao članicama Vijeća sigurnosti UN-a, čini se da Brammertzove ocjene hrvatske suradnje s Haškim sudom ovog puta neće biti prepreka skorom završetku pregovora s EU-om. Detalja iz nacrta Brammertzovog izvještaja ekskluzivno se domogao dopisnik Jutarnjeg lista iz Bruxellesa

U dijelu izvještaja u kojem se govori o suradnji Hrvatske s Haškim sudom Serge Brammertz navodi da 'općenito gledano, Hrvatska na primjeren i blagovremen način nastavlja odgovarati na zahtjeve Ureda tužitelja za pomoć i omogućavanje pristupa svjedocima i dokazima'.

Jutarnji list piše da mnogi diplomati u EU-u pozitivnim po Hrvatsku ocjenjuju Brammertzove tvrdnje 'da će radna skupina nastaviti administrativne istrage o nestalim dokumentima koje je prije tražio Ured tužitelja te drugih dokumenata potrebnih za procese pred domaćim sudovima'.

Podsjećamo, neke zemlje EU-a - među kojima se ističu Velika Britanija i Nizozemska - čekaju upravo Brammertzov izvještaj kako bi mogle odlučiti hoće li dati zeleno svjetlo za završetak pregovora Hrvatske i EU-a.