HAŠKA (NE)PRAVDA

Brammertz neće širiti Mladićevu optužnicu na zločine u RH

01.06.2011 u 12:33

Bionic
Reading

Ratko Mladić 16 godina izbjegavao je pravdu i sada treba odgovarati za zločine za koje se tereti, rekao Serge Brammertz na konferenciji za novinare u Haagu. Brammertz je izjavio da njegov ured ne namjerava proširiti optužnicu protiv Ratka Mladića na zločine u Hrvatskoj, uključujući i pokolj u Škabrnji

'Moj ured nema takvu namjeru', odgovorio je Bramertz na novinarsko pitanje namjerava li proširiti optužnicu za njegovu odgovornost za zločine u Hrvatskoj, posebice za pokolj u Škabrnji.

Brammertz je održao konferenciju za novinare u sjedištu Suda u Haagu nakon što je dan prije bivši zapovjednik vojske bosanskih Srba Ratko Mladić prebačen u pritvorsku jedinicu u Scheveningenu.

'Uhićenje Ratka Mladića i njegovo prebacivanje u Hag poslije 16 godina bijega predstavlja velik korak za međunarodnu pravdu, ali i suđenje koje je pred nama mora ispuniti očekivanja', rekao je Brammertz u svom obraćanju brojnim novinarima.

Brammertz je pohvalio srbijanskog predsjednika Borisa Tadića i državna tijela odgovorna za uhićenje, dodajući da očekuje da će i drugi bjegunac Goran Hadžić, optužen za zločine počinjene tijekom rata na području Hrvatske, biti izručen 'bez odgode'.

Tajnik Suda John Hocking rekao je da je Mladić bio 'iznimno kooperativan' u postupku kada su ga dužnosnici Suda preuzimali po njegovu dolasku u Nizozemsku.

Brammertz je najavio da će se Ratko Mladić prvi put pred sucem pojaviti u petak, 3. svibnja, u 10 sati. Glavni haški tužitelj zahvalio je nizozemskim službama sigurnosti na uspješno provedenom transferu Mladića u pritvor. Prema njegovim riječima, uhićenje i transfer Mladića u Haag od višestrukog su značaja.

'Govoreći o Ratku Mladiću, Brammertz je rekao da je on bio najviše rangirana osoba u vojsci bosanskih Srba za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. godine, pod čijim zapovjedništvom su počinjeni brojni zločini. Optužen je za svoje sudjelovanje i njegovih trupa u nasilnoj kampanji tijekom rata u BiH, a ti zločini su razorili cijele nacije.

Za pitanje pravde, uhićenje i transfer Mladića u Haag je veoma je važno jer potvrđuje da nitko ne može računati na to da neće biti kažnjen, kao i za žrtve jer je 16 godina dugo kad se radi o čekanju pravde', rekao je Brammertz prenosi B92

Posljednjih mjeseci, nastavio je dalje, bili su vrlo kritični prema Srbiji zbog neuspjeha u potrazi za Ratkom Mladićem i tražili su napredak. 'Danas sa zadovoljstvom zaključujemo da je uhićen', rekao je Brammertz te poručio vlastima u Srbiji da tako nastave jer želi vidjeti i da Goran Hadžić, posljednji bjegunac, bude uhićen.

Brammertz je rekao da je danas podnesena izmijenjena optužnica protiv Mladića i da još ne zna je li realno moguće spojiti slučajeve Radovana Karadžića i Ratka Mladića.

Mladić će, prema riječima Brammertza, imati pravedno suđenje i prava će mu biti poštovana.

'Teško je izraziti kolika je važnost transfera Mladića u Hag, ali proces je tek počeo, ne smijemo zaboraviti i da žrtve, tisuće žrtava, i dalje čekaju pravdu', zaključio je glavni haški tužitelj. Bivši zapovjednik vojske bosanskih Srba Ratko Mladić pojavit će se u petak prije podne u sudnici Haškog suda kako bi se izjasnio osjeća li se krivima po točkama optužnice koje mu se stavljaju na teret, objavio je u srijedu Haški sud.

Mladić je uhićen 26. svibnja nakon 16 godina bijega, a u utorak navečer izručen je i smješten u pritvorsku jedinicu u Scheveningenu. Izručenje je obavljeno brzo i tajnovito, tako da ne postoji nijedna televizijska snimka ili fotografija njegova dolaska u Haag, iako su stotine novinara i kamermana u utorak navečer čekale u Scheveningenu kako bi snimile njegov dolazak.

Protiv Ratka Mladića, bivšeg zapovjednika vojske bosanskih Srba, prva haška optužnica podignuta je 25. srpnja 1995. godine i od tada je više puta nadopunjavana. U 11 točaka optužnice Mladić se tereti za genocid, zločine protiv čovječnosti, i kršenje zakona i običaja rata.

Tužiteljstvo Haškog suda Mladiću stavlja na teret da je zajedno s Radovanom Karadžićem bio na čelu udruženog zločinačkog pothvata čiji je cilj bio trajno uklanjanje Bošnjaka i Hrvata s teritorija za koje su bosanski Srbi tvrdili da je njihov.

Protiv ratnog zločinca Ratka Mladića u Hrvatskoj je donesena jedna osuđujuća presuda, podignuta je jedna optužnica i dva zahtjeva za provođenje istrage.