PENTAGON TVRDI

Bradley Manning ipak nije Wikleaksov izvor

25.01.2011 u 12:54

Bionic
Reading

Američki vojni istražitelji nisu uspjeli pronaći dokaze koji izravno povezuju osnivača Wikileaksa, Juliana Assangae i Bradleyja Manninga, vojnika za kojeg se sumnja da je predao povjerljive dokumente ovoj zviždačkoj web stranici, piše NBC

Ako je ova informacija točna, onda američke vlasti nemaju realne šanse za kazneni progon ili izručenje osnivača Wikileaksa Juliana Assangea zbog otkrivanja tisuća povjerljivih dokumenata, piše NBC.

Vojni dužnosnici iz Pentagona kažu da su istražitelji utvrdili da je Bradley Manning navodno nezakonito preuzeo nekoliko desetaka tisuća dokumenata na svoje računalo te ih proslijedio neovlaštenoj osobi, ali da ne postoji dokaz da je dokumente predao izravno Assangeu, niti da je imao izravan kontakt s njim.

Vlasti opovrgavaju da je Manning izložen torturama u zatvoru i tvrde da ga se tretira kao bilo kojeg drugog zatvorenika u samici. Zatvoren je 23 sata dnevno, a dozvoljen mu je sat čitanja ili gledanja televizije.

Antiratne skupine, grupe psihologa, redatelj Michael Moore i zviždač iz Pentagona, Daniel Ellsberg zalažu se za to da Manning bude pušten iz pritvora. Amnesty International opisuje njegove zatvorske uvjete kao nehumane. Tijekom svih posjeta zavezane su mu ruke i noge, usprkos tome što iza sebe nema kriminalnu povijest.