REAKCIJA NA MINISTRA

Brački pupoljci: Besplatan trajektni prijevoz za djecu s teškoćama mogao se omogućiti odmah da je bilo volje

28.06.2019 u 18:42

Bionic
Reading

Udruga roditelja djece s teškoćama u razvoju Brački pupoljci poručili su u petak kako bi se kroz hitnu proceduru izmjena jednog članka zakona besplatan trajektni prijevoz za otočku djecu s teškoćama u razvoju mogao omogućiti odmah, a da se cjelovitim izmjenama Zakona o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom prijevozu, koje najavljuje resorno ministarstvo, to može omogućiti tek za godinu dana.

U medijima je objavljeno upitno reagiranje Ministarstva mora, prometa i infrastrukture o jučerašnjoj sjednici Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku na kojem nije izglasano stavljanja u proceduru izmjena članka 47. Zakona prijevozu u linijskom i povremenom obalnom pomorskom prometu, kojim bi se osigurao besplatan trajektni prijevoz za djecu s teškoćama u razvoju sa svih hrvatskih otoka, a resorno ministarstvo navelo je niz netočnosti i zamjena teza, navode u priopćenju.

Za besplatan trajektni prijevoz za odlazak na neophodne terapije na kopnu borimo se već 10 godina i na ovu temu od početka tražimo da se hitnom procedurom to uvrsti i omogući kroz izmjenu jednog, jedinog članka u Zakonu. Dakle, ne za mjesec, dva ili tri, već se to može napraviti odmah ako postoji volja, poručuju Brački pupoljci.

Nemaju, kažu, ništa protiv cjelovite izmjene Zakona koje najavljuje resorno ministarstvo, kad i ako se ona uopće dogodi, ali dotad će roditelji i djeca s teškoćama u razvoju s otoka i dalje biti pod ogromnim financijskim bremenom.

Nije im, kažu, jasno zašto vladajući uporno odbijaju donijeti izmjenu tog članka sada i tako im olakšati život.

Priču o donošenju cjelovitog i novog zakona slušamo već godinama pa je teško povjerovati da će se one početi i događati u listopadu, kako to najavljuje Ministarstvo, poručuju iz udruge.

Novi zakon, navode, još nije ni u fazi savjetovanja te zbog različitih zakonskih rokova, ne može nikako biti usvojen iza ljeta, kako to sada obećavaju.

Butković: Nismo mogli prihvatiti prijedlog koji problem ne rješava cjelovito

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković kazao je ranije u petak da prijedlog zakonskih izmjena s jučerašnje sjednici saborskog Odbora za zdravstvo o besplatnom prijevozu trajektom djece s teškoćama u razvoju nije prihvaćen jer nije nudio cjelovito rješenje za osobe s invaliditetom te da su izmjene zakona s cjelovitim rješenjem dovršene i upućuju se u proceduru koja bi trebala završiti na jesen. Butković je istaknuo i kako nisu mogli prihvatiti prijedlog koji problem ne rješava cjelovito.